Geen kyrie zonder gloria

Geen Kyrie zonder Gloria, geen 4 mei zonder 5 mei

Eens in de vijf jaar is 5 mei een officiële feestdag. Wordt het geen tijd om 5 mei elk jaar te vieren? Vooral in deze tijd waar in de wereld angst en oorlog heersen.

Op 4 mei herdenken we alle slachtoffers in dankbaarheid. We denken dan ook aan alle verschrikkingen die nu de wereld teisteren. Als 4 mei het Kyrie is voor slachtoffers, dan moet er de dag daarna een Gloria klinken om wat er wel aan goeds bereikt is tussen mensen. Een feestdag waarin centraal staat dat je meest vreselijke dingen kunt overleven. Een viering waarin het belang van vrijheid voor ieder mens betekenis krijgt.

Kyrie

Kyrie is de aanhef van een oud gebed. In de klassieke muziek zijn er veel Kyries te vinden, die daarna onmiddellijk worden gevolgd door een Gloria. In veel kerken spreken mensen op zondagmorgen een Kyriegebed uit om de ellende in de wereld en in het leven van mensen te duiden. Alleen al het uitspreken daarvan is belangrij. Zoals ook om elk jaar weer met 4 mei aandacht te besteden aan alle slachtoffers, die hun leven gaven voor onze vrijheid.

geen kyrie zonder gloria

Gloria

Meestal is het na het Kyrie even stil en dan volgt een uitbundig lied, om te laten zien dat niemand gevangen moet blijven in rouw. Dat vrijheid en vrede belangrijk zijn voor alle generaties. Vrijheid en vrede zal altijd in harten van mensen blijven en dat willen wij ook nu vieren. Juist in deze tijd, waarin er zoveel meer onzekerheid is over de toekomst. Dit zijn waarden die altijd aandacht nodig hebben.

Feest

Vrije dagen zijn belangrijk voor een samenleving. Daarin weerspiegelt zich een cultuur. Is het dan nu niet eens tijd om echt aandacht te besteden aan 5 mei?

Vieren dat we het overleefd hebben, dat wij kunnen blijven dromen van vrijheid. Een goede nationale invulling in de samenleving, met en voor elkaar. Zo is 5 mei vieren een Gloria voor de toekomst van de Nederlandse samenleving.

Pleidooi

Gezien de relevantie van feestdagen en weerspiegeling van onze, seculiere, cultuur  is het wellicht tijd om bijvoorbeeld Hemelvaart in te ruilen voor 5 mei als officiële, vrije feestdag? Als vrijzinnige wil ik daar een warm pleidooi voor houden.

Wies Houweling

Lees ook

Bidden met de voeten
Meer blogs

1 antwoord
  1. Lies Sluimer
    Lies Sluimer zegt:

    Ik ben het er niet mee eens om Hemelvaartsdag in te ruilen voor 5 mei.. Hemelvaart is een christelijke feestdag en wij moeten onze cultuur niet gaan veranderen.
    5 Mei moet een nationale feestdag zijn, welke door iedereen ingevuld mag worden zoals hij zelf wilt.
    Wij Nederlanders moeten onze identiteit beschermen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *