Christendom en racisme

Christendom en racisme: partners in crime?

Racisme is onderwerp van verhitte gesprekken. In de VS protesteert de Black Lives Matter-beweging, maar ook in de Nederlandse samenleving verzet een groeiende groep mensen zich tegen structureel racisme.

Christelijke wortels

Opvallend genoeg worden de christelijke wortels van onze cultuur niet besproken. Om met de woorden van Gloria Wekker (emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie) te spreken: zou 400 jaar kolonialisme niet ook sporen hebben achter gelaten in Nederlandse kerken?
Sterker nog: onderbelicht blijft dat de geschiedenis van Westers kolonialisme en racisme een grotendeels christelijke westerse geschiedenis is. In dit programma staat de schijnwerper daarom op de verbindingen tussen Westers christendom en racisme. Is onze post-christelijke samenleving niet mede gevormd door racistische tendensen?

Ds. Mpho Tutu

Ds. Mpho Tutu zal reflecteren op de invloed die de erfenis van Apartheid en racisme spelen in het Zuid-Afrika van vandaag. Waar ziet zij vooruitgang en zelfs verzoening? Op welke manier speelt racisme een rol in de samenleving? Hoe merkt zij dat in haar eigen leven?

Christendom en racisme

Na lezing wordt Mpho Tutu geïnterviewd door Manuela Kalsky. Ze spreken over de vraag wat het betekent om een zwarte, lesbische vrouw te zijn, en predikant. Mpho Tutu is getrouwd met een Nederlandse. Wat is haar kijk op de Nederlandse situatie?

Sprekers

Matthea Westerduin richt zich op witte Nederlandse kerken en mensen die zich verbonden voelen met de christelijke traditie: het is tijd dat zij kritisch kijken naar de verbindingen tussen kolonialisme, racisme en Europees christendom.

Hans van der Jagt geeft inzicht in de manier waarop in de vroege 20e eeuw in de Nederlandse koloniën over ‘ras’ gedacht werd. Wat valt daarvan te leren?

Godian Ejiogu geeft inzicht in wat het betekent om deel uit te maken van een zwarte christelijke gemeenschap in een samenleving waar het dominante christendom wit is.

Schillebeeckxlezing

Jaarlijks in november wordt de Schillebeeckxlezing uitgesproken, dit jaar door Mpho Tutu. Dit programma maakt onderdeel uit van het programma van de Edward Schillebeeckx Leerstoel voor Theologie en Samenleving (VU), een initiatief van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en De Nieuwe Liefde. De eerste houder van deze leerstoel is prof. Manuela Kalsky.

Informatie en aanmelding

Datum: maandag 7 november 2016, 20.00 uur
Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam
http://denieuweliefde.com/programma/christianity-and-racism-partners-crime/

Meer nieuws lezen?

 

 

1 antwoord
  1. Piet Visscher
    Piet Visscher zegt:

    Nog in 1936/37 leerde ik op de gereformeerde knapenvereniging aan de hand van een landelijk uitgegeven ‘studie/handleiding-boekje: het thema: ‘ongelijkheid in de schepping gegrond’ , dat de ongelijkheid van rassen door God gegeven en bedoeld was. Ons ras dus uitverkoren…
    Bij de voorbereiding van dienstplichtig uitzending naar ‘ons Indie’ in 1946 werd ons hetzelfde voorgehouden…. We konden ploppers verwachten etc.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *