In de Henricuskapel in Rijssen komt mevrouw drs. Caroline van Bruggencate op 27 oktober een lezing houden over Marianne von Werefkin – pionier van het expressionisme.
Voor het eerst is in Nederland het kleurrijke werk van de Russisch-Duitse kunstenaar Marianne von Werefkin in een overzichtstentoonstelling te zien, samen met een aantal werken van haar tijdgenoten (Museum De Fundatie in Zwolle).
Marianne von Werefkin (1860-1938) kreeg als telg van een welgesteld gein in Rusland alle kansen om haar artistieke talenten al vroeg te ontwikkelen. Zo kreeg ze onder meer les van de wereldberoemde kunstenaar Ilja Repin. Nadat ze in 1886 samen met haar partner en schilder Alexej von Jawlensky naar München verhuisde, stopte ze zelf bijna tien jaar met schilderen, enerzijds om hem te ondersteunen, anderzijds ook om haar eigen kunst verder te ontwikkelen. Om niet te blijven hangen in het realisme moest ze zichzelf opnieuw uitvinden.
In 1907 was Marianne von Werefkin de eerste van een groep bevriende kunstenaars, onder wie Gabriele Münter, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky en Franz Marc, die expressionistisch begon te schilderen – met intense kleuren en geabstraheerde, platte vormen.`
Tijdens twee zomers in 1908-1909 in het Duitse Murnau am Staffelsee bracht zij Jawlensky, Kandinski en Münter dichter bij deze nieuwe manier van schilderen, waarbij het afbeelden van emoties en gevoelens voorop stond. Een richting die later wereldwijde faam kreeg als het expressionisme.
Foto: irisphoto1 / Shutterstock.com