Laatste dag groepstentoonstelling EXODUS

Zondag 24 september is de laatste dag waarop groepstentoonstelling EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen te bezoeken is in Buitenplaats Doornburgh te Maarssen. Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg nodigen bezoekers van harte uit om op de laatste tentoonstellingsdag na afloop van hun bezoek een godinnenbeeldje uit te zoeken uit de installatie Asjera’s terugkeer. Ze mogen deze Asjera’s mee maar huis nemen om zo Asjera weer een thuis te geven.

EXODUS de tentoonstelling opent met de installatie Asjera’s terugkeer. Hierin vraagt kunstenaar Marieke Ploeg met een stoet van godinnenbeeldjes aandacht voor Asjera, de vrouwelijke verschijningsvorm van God. Ploeg maakte opnieuw ruim 3000 beeldjes naar voorbeeld van de circa 3000 godinnenbeeldjes die bij opgravingen in en rond Jeruzalem zijn teruggevonden. Asjera werd daar enkele millenia geleden vereerd als de wederhelft van Jahweh. Na de verwoesting van de eerste tempel (586 v. Chr) was er voor haar geen plaats meer in de steeds patriarchaler wordende samenleving. Ze verdween uit de verhalen en daarmee uit ons collectieve bewustzijn.

Ploeg maakte niet alleen een installatie van de beeldjes, maar nodigde bezoekers ook regelmatig uit om een beeldje mee te nemen naar huis. Zo keerde Asjera terug uit ballingschap om haar plek in onze huiskamers, verhalen en bewustzijn weer in te nemen. Ze keerde terug naar haar plaats, naast – en in evenwicht met – haar mannelijke helft.

Het kunstwerk Asjera’s terugkeer bracht veel teweeg, Kranten schreven erover, mensen raakten ontroerd door dit statement voor gelijkwaardigheid. Zo’n 250 mensen hielpen tijdens meemaakdagen op de Buitenplaats en in het atelier van de kunstenaar met het produceren van duizenden godinnenbeeldjes. Al ruim 1100 beeldjes vonden hun weg naar een huiskamer. Nu de einddatum van de tentoonstelling nadert, zoeken ook de 1900 Asjera’s uit de vaste installatie een nieuw thuis. Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg nodigen bezoekers van harte uit op de laatste tentoonstellingsdag, zondag 24 september, na afloop van hun bezoek een beeldje uit te zoeken en mee te nemen uit de installatie. En om Asjera thuis een eigen mooie plek te geven. Zo zet het kunstwerk Asjera’s terugkeer zich ook voort na de expositie EXODUS, verspreid over 3000 huiskamers.

EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen toont naast Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg werk van Mario Segio Alvarez, Fatima Barznge, Airco Caravan, Anook Cléonne, Sam Drukker, Loes Groothuis, Antonio Jose Guzman Jaramillo, Domenique Himmelsbach, Esther Hoogendijk, Sarah Damai Hoogman, Zhixin Liao, Szu-Han Lin, Jaasir Linger, Mehdi Mashayekhi, Joyce Overheul, Marieke Ploeg, Sybren Renema, Hanan Saif, Eva Spierenburg, Annemarie van Splunter, Gurt Swanenberg, Marjan Teeuwen, Celine van den Boorn, Marcha van den Hurk, Thom van Rijckevorsel en Roosje Verschoor. Monika Dahlberg, Wianda Keizer en Cecilia Rebergen verzorgden als artist in residence site-specifiek werk.

Foto @ L. Kraan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *