God in Nederland

Preekwedstrijd Gender en Geaardheid

Als thema voor de preekschrijfwedstrijd 2024 heeft Liberaalchristendom.nl daarom gekozen voor het thema gender en geaardheid.

De kijk op genderidentiteit en seksuele geaardheid in onze samenleving is volop in beweging en de opvattingen lopen sterk uiteen. In de christelijke context vraagt dit om een actuele bezinning op bijbelse teksten over vrouwelijkheid, mannelijkheid en seksualiteit

Deelnemers aan de preekschrijfwedstrijd hebben de keuze uit vijf suggestieteksten, maar kunnen ook zelf een andere passage uit de Bijbel kiezen. Er zijn twee categorieën: een voor leken en een voor professionele theologen.

Een jury beoordeelt de preek op originaliteit en kijkt hoe de schrijver de tekst en het hedendaagse gesprek over gender en seksuele identiteit verbindt. De bijdrage dient geschikt te zijn als verkondiging in een kerkdienst of een vergelijkbare samenkomst. Tijdens de prijsuitreiking, op 19 april 2024 in de Stevenskerk in Nijmegen, zullen de winnaars hun preek voordragen. De winnaars van beide categorieën ontvangen een speciaal voor de wedstrijd ontworpen wisselbokaal.

Praktische informatie

Wat?
Schrijf een preek van maximaal 700 woorden naar aanleiding van een van de hierboven genoemde bijbelteksten, of kies een andere bijbelpassage. De jury beoordeelt de preek op originaliteit en kijkt hoe de schrijver de tekst en het hedendaagse gesprek over gender en seksuele identiteit verbindt.

Wanneer?
Preken kunnen tot en met 23 maart ingestuurd worden. De prijsuitreiking vindt op vrijdagavond 19 april 2024 plaats in de Stevenskerk in Nijmegen, tijdens een bijeenkomst waarin de winnaars hun preek ten gehore zullen brengen.

Hoe aanleveren?
Via het mailadres manenvrouwschiephijzijhen@gmail.com.
Een Word-bestand met een tekst van maximaal 700 woorden.

Vermeld daarbij:
– Uw naam
– Adres
– Leeftijd
– (voormalig) Beroep
– Geef aan in welke categorie u meedoet (wel/niet theoloog)

Voor wie?
De wedstrijd kent twee categorieën:

– Theologen. Mensen met een al dan niet afgeronde opleiding Theologie (Heeft u minstens een jaar theologie gevolgd op wo- of hbo-niveau? Dan doet u mee in de categorie ‘theologen’).
– Niet-theologen. Mensen zonder theologische opleiding doen mee in de categorie ‘niet-theologen’ (Heeft u wel eens een theologische cursus gevolgd vanuit persoonlijke interesse? Dan doet u mee in de categorie ‘niet-theologen’).

Overige informatie
Overige informatie zoals de namen van de juryleden kunt u vinden op preekwedstrijd.
Begin april 2024 zal de jury de drie genomineerden per categorie openbaar maken. De uitslag wordt op 19 april bekendgemaakt.
De genomineerde bijdragen worden geplaatst op www.liberaalchristendom.nl.
Deelnemers verlenen met hun inzending het recht van eerste publicatie op deze website en van een eventuele publicatie in een dagblad of tijdschrift.
Over de inhoud en uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Mensen die behoren tot de werkgroep achter de website www.liberaalchristendom.nl zijn uitgesloten van deelname.

De preekschrijfwedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door onder meer de Vrijzinnig-Religieuze Stichting Seniorenhuisvesting (VRSSH) en Uitgeverij Skandalon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *