Annemarieke van der Woude (1963) is bijbelwetenschapper. Zij werkte tien jaar als geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Sinds 2015 is zij als predikant verbonden aan de Remonstrantse Gemeente in Oosterbeek. Zij publiceert regelmatig over vragen rond het levenseinde, o.a. in dagblad Trouw.
We genieten in Nederland steeds meer vrijheid om te kiezen hoe we willen sterven. Ook patiënten die zich niet in een terminale situatie bevinden, kunnen vandaag de dag een beroep doen op de euthanasiewet. Mensen die deze ontwikkeling toejuichen, benadrukken de waarde van zelfbeschikking over het levenseinde. Mensen die er aarzelend tegenover staan, betwijfelen of kwetsbare mensen in onze samenleving zich niet overbodig zullen gaan voelen.
In haar lezing zal Annemarieke van der Woude ingaan op de vraag of het begrip ‘heiligheid’ ‒ alledaags en bijbels ‒ een bijdrage kan leveren aan de discussie over euthanasie en hulp bij zelfdoding.
Bert Keizer (1947) is arts, filosoof en schrijver. Na de hbs-B studeerde hij filosofie in het Engelse Nottingham; vervolgens deed hij zijn studie geneeskunde in Amsterdam. In 1981 legde hij zijn artsexamen af en was daarna korte tijd in Kenia werkzaam. Vervolgens werd hij verpleeghuisarts in Amsterdam.
Zijn doorbraak als schrijver kwam in 1994 met Het refrein is Hein, een zeer openhartige schets van gebeurtenissen in een verpleegtehuis, inclusief stukken over euthanasie en hulp bij zelfdoding, die nogal wat stof deden opwaaien maar die door artsen over het algemeen als zeer reëel werden beoordeeld. Hij heeft een wekelijkse column in het dagblad Trouw.
In zijn lezing zal Bert Keizer ingaan op het volgende: het gesprek over het zelfgekozen levenseinde is nu al zo’n 40 jaar gaande. En er zal geen eind aan komen zolang mensen zich bezinnen op de grenzen waarbinnen een dergelijk gebeuren zich moet of mag afspelen. Een korte blik op de geschiedenis van geneeskunde maakt duidelijk waarom de vraag naar euthanasie eigenlijk ooit is ontstaan, het gebeurde ergens rond 1975. Vragen: waar zijn we nu aangekomen, zijn we goed bezig, moet het eigenlijk anders?
Beide sprekers zullen hun onderwerp in een tijdsbestek van 20 minuten bespreken; daarna is er gelegenheid om met elkaar in debat/gesprek te gaan.
De lezingen worden omlijst door muziek.
Zondag 06 november van 10:30 tot 12:00 uur