Vrijzinnig Utopisch gerecht

Welke ingrediënten hebben wij nodig om te komen tot het ultieme vrijzinnig utopisch gerecht?

Verboden vruchten

Eva of Sneeuwwitje, hun appels als taboe (Blog)
Vrijzinnige verboden vruchten?

Heeft het u ook aangenaam verrast dat het thema van de Boekenweek 2017 in ons geseculariseerde Nederland ‘Verboden vruchten’ was? Misschien dat niet iedereen de Bijbelse verwijzing heeft begrepen, maar die kun je toch niet ontkennen.
Lees verder…

Suiker

Om een utopie te bakken heb je veel zoets nodig, een droom moet verleiden. Zoet en geurig, niet te, want dat is het naïef en dom. Wel zoveel lekkers dat het verleid tot het instappen in de droom het visioen van de utopie.

 Gist

We beginnen klein.  Een klein beetje gist doet een heel brood reizen. In een Parabel zegt Jezus: ‘Het koninkrijk der hemelen lijkt op zuurdesem’. Haar droom doet de hele wereld groeien. Natuurlijk zijn er alternatieven  voor gist, iets dat het brood doet reizen. Iets dat maakt dat we uit een klein beetje hoop een heel hoofd vol verlangen krijgen.

 Minikronieken

Geloofsbelijdenis

Eigenlijk bestaat een vrijzinnige geloofsbelijdenis maar een uur lang, misschien soms een hele dag. Als je aarzelingen hebt bij het uitspreken of opschrijven wat je gelooft en geen vaste formulieren wilt gebruiken is het een grote uitdaging. Meestal doen vrijzinnigen er niet aan, maar als er een is, is hij uniek, oprecht en tijdelijk.

Stilte

Neem je hangmat mee, je slaapzak, wat kleren en voldoende water.  Zoek een rustig plekje op in de natuur. Hang je hangmat tussen twee bomen en wees stil. Vertoef vier dagen alleen, zonder iets. Kom daarna terug als een ander mens met een andere kijk op de toekomst.

 

Zingen

Een van de kenmerkende vrijzinnige ingrediënten is zingen. Het verbindt ons met elkaar en met anderen. Door te zingen geven we uiting aan wat ons ten diepste beweegt. Muziek en zang zetten de toon voor een vrijzinnig geluid dat we graag laten horen.

Ontmoeting

Ont-moet. Het niet-moeten. Elkaar spreken van hart tot hart. Elkaar zien als mens. Echt met elkaar in gesprek gaan door te luisteren. Ontmoeting staat centraal bij vrijzinnigen in vieringen, bijeenkomsten en workshops. Het vormt een belangrijk ingrediënt om te komen tot een vrijzinnig Utopia.

Meer informatie

Vrijzinnig Utopia