De kwetsbare ziel

De kwetsbare zielWanneer we ons kwetsbaar voelen, willen we dat het liefst verbergen. Vaak wordt kwetsbaarheid gezien als zwak.

Een paar weken geleden startte zanger Dotan #InsideMyBones  en stimuleerde (on)bekende Nederlanders om eerlijke verhalen te vertellen op Instagram. In korte tijd is #InsideMyBones een verzamelplaats geworden voor mensen die zich van hun kwetsbare kant durven laten zien.

En jij? Durf jij je kwetsbare kant te laten zien? En wanneer voelde jij je het laatst kwetsbaar? We vroegen het mensen op straat.

Zoektocht

‘Hoe kwetsbaar is een kostbaar mens’, aldus de dichter. Inderdaad, het eenzaam dwalen door de krochten van de ziel, waar zoveel onontwarbare gevoelens en emoties liggen opgeslagen, is een uitermate kwetsbare zoektocht. De mens, die deze weg durft in te slaan, is niet alleen zeer kostbaar, maar getuigt ook van een dapper raakbaar durven zijn, waardoor louter kwetsbaarheid pure kracht wordt. Het roept op tot een intens verzuchten: ‘Adem van Leven, adem rust voor de ziel’. Roept op tot koesteren van de raakbare ziel van de ander, die mij tegemoet treedt in al haar kwetsbaarheid!

Foekje Dijk, voorganger in Hattem

de kwetsbare zielZielentuin

De oude boer woonde aan de rand van het veen waar hij uitkeek op de weilanden die ooit van hem waren geweest. In de grote tuin rondom zijn huis bloeiden veel verschillende bloemen. Sommige bogen als ze werden bezocht door hommels of bijen. Aan het einde van de bloementuin, verstopt achter wat fruitbomen en bessenstruiken, was de groentetuin. Stokbonen klommen er omhoog langs bamboestaken, sla, andijvie en spinazie vormden groene oasen en in het heuvelachtige aardappelveld ontkiemden de eerste spruiten. “Die tuin, dat is mijn ziel”, zei de oude boer, “Iedere verkeerde stap die ik er zet vernietigt een stukje”.

Hans Zwiers, vrijzinnigen Oost-Twente

Welke kwetsbaarheid durf jij te laten zien?

Angst

Mensen in mijn omgeving waarderen het als ik mijn kwetsbaarheid laat zien, door te zeggen dat ik bang ben of iets spannends vind. Ik krijg positieve reacties en steun. Het mooie is ook dat er vaak een gesprek op gang komt over hun eigen kwetsbaarheid.

de kwetsbare zielSpreken

Spreken in het openbaar. Door mijn beroep doe ik het regelmatig, maar wat vind ik het eng. Vlak voordat ik op moet gieren de zenuwen door mijn lijf, heb ik een kikker in mijn keel en wil ik het liefst weg. Maar als ik eenmaal op het podium sta…

Kracht

Kwetsbaarheid is een kracht, kwetsbaarheid is een kracht. Dat is mijn dagelijkse mantra. En het werkt. En soms ook niet. Want ik vind het nog steeds doodeng om kwetsbaar  te zijn. Het liefst wil ik overkomen als een krachtige vrouw die van wanten weet. De werkelijkheid is echter anders. Ik ben een kwetsbare, krachtige dame.

Meer

Kwetsbaarheid
De kwetsbaarheid van vrijzinnigheid