De lucht in

Deze week is het Hemelvaart. Verdwijnen in het niets, aan het gezicht onttrokken worden is een manier waarop je naar deze christelijke feestdag kunt kijken. Vliegen is kwetsbaar, zweven nog meer. We beginnen met ‘een wolk van niet weten.’

hemelvaartHemelvaart: een wolk van niet (zeker) weten

Een dogma mag je pastoraal zingen; je kunt het nimmer voorschrijven. Doe je dat toch, dan toon je daarmee aan dat je zelf iets van je geloof verloren hebt.

Zoiets gebeurde in 1875 tijdens de Haagse “Hemelvaartstorm”, toen Domela Nieuwenhuis, die kort daarvoor twee vrouwen en een aantal kinderen verloren had, en het geloof in een liefhebbende en almachtige God aan het verliezen was. Lees verder…

Maria's HemelvaartMaria’s Hemelvaart of….

Eigenlijk best raar dat (orthodoxe) katholieken op 15 augustus Maria’s Hemelvaart vieren. Maria is, in tegenstelling tot haar zoon, namelijk niet zelf ten hemel opgestegen maar door God (of hoe je het wilt noemen) opgenomen in de hemel.

Maar als dat zo is, worden wij dan allemaal niet door God na onze dood opgenomen in de hemel? Dan is Maria’s Hemelvaart eigenlijk niets anders dan de hemelvaart van mijn oma of vader na hun overlijden.

Zo zijn zij, en vele anderen,  aan mijn gezicht onttrokken, verdwenen in het ‘niets’…

Joanna van Maanen

Hemelvaart

Hemelvaart heeft voor mij (al sinds lang) geen waarde meer. Ik sta dan ook volledig achter het idee van Wies Houweling, om deze dag in te ruilen voor 5 mei. En die vreemde 2e kerstdag, 2e paasdag en 2e pinksterdag zie ik, nu ik toch bezig ben, als volkomen “zin-loze” dagen, die eigenlijk ook wel kunnen verdwijnen.

Hans Jansen

Ballonnen

Mijn herinneringen aan hemelvaart zijn gevuld met ballonnen. Als predikant moest ik dan in mijn Amsterdamse tijd regelmatig voorgaan in een viering in het Rembrandtspark. Het liefste deed ik het kinderverhaal, zodat ik met de kinderen ballonnen naar de hemel kon laten varen. Ik geloof niet dat het theologische helemaal verantwoord was.

Wies Houweling

Hemelvaartsdag

Mijn vader zei dat het altijd zou neerkomen op zelf doen: als je iets veranderen of verbeteren wil moet je er zelf voor gaan. Niet wachten tot ingrepen van een onduidelijk lot of levensbeschouwelijke opvatting. Zelf doen!!! Hemelvaartsdag is sindsdien een feestelijke vrije dag gebleven.

Martine Pothuis

Meer informatie

Kwetsbaarheid
De kwetsbaarheid van vrijzinnigheid