Jan de Geus houdt een lezing over dit onderwerp
Emmanuel Levinas werd op 12 januari 1906 in Kaunas in Litouwen geboren en stierf 25 december 1995 in Parijs. Hij groeide op in de joodse traditie. Later zal hij behalve filosoof ook Talmoedleraar zijn. In 1930 naturaliseerde hij tot Fransman.
Tijdens WO II werd vrijwel zijn hele joodse familie vermoord. Het Franse legeruniform dat Levinas gedurende deze tijd moest dragen redde hem tijdens de Duitse krijgsgevangenschap die hij onderging. Na de oorlog vroeg Levinas zich af waar toch die nietsontziende Jodenhaat, die uitroeiing van zijn volk, vandaan kwam.
Wat is de relatie tussen het westerse denken en dit blinde geweld? Wat is er fundamenteel mis met de westerse kijk op de mens? Levinas komt uiteindelijk tot de conclusie dat voor het westerse denken kenmerkend is dat het uitganspunt het ego is: westerse filosofie is ego-sofie of ego-logie. Het is een “totalitair” denken dat de werkelijkheid beziet als één totaliteit. De menselijke persoon wordt hierin ondergeschikt, slechts een deel van een geheel.
Uiteindelijk komt Levinas tot het inzicht dat het de a(A)nder is die de totaliteit kan openbreken. Aan de hand van het verhaal “de barmhartige Sameritaan” zullen we proberen de weg die Levinas wijst op het spoor te komen.
Na zijn middelbareschooltijd volgde Jan de Geus de opleiding tot onderwijzer met hoofdakte. Van 1972 -1979 studeerde hij theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vooral tijdens de periode van zijn doctoraal lag het accent op de godsdienstfilosofie. Tijdens de gehele studie was De Geus als parttimedocent godsdienst maatschappijleer aan een MAVO te Amsterdam verbonden.Na zijn doctoraalexamen is hij verbonden geweest aan protestantse gemeentes te Wormerveer, Utrecht en Vlaardingen. Vele jaren gaf hij daarnaast een paar uur les aan een H.B.O.-opleiding voor kerkelijk werkers. Aan het eind van zijn dienstverband aan de kerkelijke gemeente van Vlaardingen is Jan de Geus medeverantwoordelijk geweest voor de oprichting van de Windwijzer te Vlaardingen, een Diaconaal Missionair Centrum voor ontmoeting, bezinning en dienstverlening.
Let wel, voor deze lezing is het vanwege corona noodzakelijk u aan te melden via art.alblas@kpnmail.nl.