Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De wortels van het woord en het alfabet

7 april, 10:30

Op 7 april om 10.30 uur houdt Hella van den Elshout een lezing over De wortels van het woord en het alfabet in Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen in Voorburg.

In den beginne was ..… het alfabet. Wij nemen ons alfabet aan als een willekeurige reeks van letters en klanken waarmee wij woorden vormen. Echter, in oorsprong is de volgorde niet willekeurig. Het alfabet vormt een verhaal en spreekt voor zichzelf. Dat te zien en te horen vraagt van ons een houding van ontvangen en van luisteren, in onderscheid van de houding om met het alfabet zelf woorden en betekenis te construeren. Het innerlijk van taal toont zich in het Hebreeuws van de Torah. De letters daar hebben een naam, een betekenis en geven een kwaliteit aan. Door Griekse en Romeinse aanpassingen heeft het alfabet zich ontwikkeld tot het alfabet dat we nu kennen; een veruiterlijking tot tekens en klanken, waarbij het zicht op de naam, betekenis en kwaliteiten verloren is gegaan. Het alfabet is verworden tot een (handig) gebruiksvoorwerp waarmee we zelf taal construeren. Het weten over het innerlijk van het alfabet is daarmee naar de achtergrond verdwenen. In deze lezing gaan we kennismaken met een voortdurende levende bron, de boom des levens, van het alfabet, van woord en taal. Omdat taal en mens samenhangen, vertelt zich daarmee tegelijkertijd een verhaal over de weg van de mens. Hella neemt boeken mee, ter inzage, maar die wel te bestellen zijn, waarin over dit weten wordt verteld.

Hella van den Elshout (1963) studeerde op jonge leeftijd filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en de Universiteit Leiden, met bijvak Semitische taal en cultuur. Daarna woonde en werkte zij vijf jaar in de Franse Pyreneeën, een periode waarin zij praktisch aan de slag ging. Na terugkomst in Nederland gaf zij cursussen over haar inspiratiebron, de Hebreeuwse taal, en stond zij aan de wieg van de socratische dialoog, een filosofische vraag- en onderzoeksmethode. Met (variaties op) deze dialoogmethode is zij de afgelopen 30 jaar werkzaam voor vele organisaties. In opdracht van dagblad Trouw publiceerde zij in 2008 het boek Jodendom in de serie: Jonge denkers over grote religies, waarin zij het woord, taal en leren centraal stelt.

Gegevens

Datum:
7 april
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijz. Centrum de Hoeksteen
Rozenboomlaan 119
Voorburg, 2274 HK
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen

Gegevens

Datum:
7 april
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijz. Centrum de Hoeksteen
Rozenboomlaan 119
Voorburg, 2274 HK
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen