Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Een nieuwe kijk op het leven en werk van Erasmus

12 juni 2022, 10:30

De lezing van  Sandra Langereis over Erasmus in Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen in Voorburg is op 12 juni 2022.

Erasmus kennen we in de eerste plaats als de bestsellerauteur van de Lof der zotheid. Maar zelf wilde hij vooral ’s werelds grootste bijbel­ kenner zijn. En zijn zestiende-eeuwse tijdgenoten zagen hem ook zo. Het leven van Erasmus stond vanaf zijn prilste jeugdjaren, die hij als tienerwees met grote tegenzin uitzat in kosthuizen en kloosters van de devote Broeders van het Gemene Leven, in het teken van anti-au­ toritair verzet tegen vroom vertoon en theologische dogmatiek. Erasmus wilde jong als hij was op individueler en intellectueler wijze verdieping kunnen geven aan zijn geloof. De bijbel en de kerkvaders: alleen een volleerd literatuurwetenschapper en geschiedwetenschap­ per kon die oerteksten van het christendom op de juiste wijze lezen, had hij geleerd op zijn school in Deventer.

In de lezing wordt verteld hoe Erasmus zich decennialang vooral in­ spande om op eigen houtje ’s werelds allereerste bijbelhistoricus te worden. en zijn hele werkzame leven in dienst stelde van een wereld­ primeur: de publicatie van het Nieuwe Testament in zijn oertaal en oervorm om te bestuderen door iedereen. Erasmus was een praktische man, geen deftige studeerkamergeleerde. Maar de inquisitie keerde zich tegen hem en Luther verscheen ten tonele. Aansluitend op de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude af­ studeerde en in 2001 cum laude promoveerde. Ze werkte jarenlang als universitair docent voordat ze fulltime biograaf werd. ERAS­MUS: dwarsdenker verscheen in 2021. Eind oktober kreeg Sandra voor haar Erasmus-boek de Libris Geschiedenisprijs.

Entree: € 8,00 p.p. Leden, vrienden en belangstellenden van de Hoeksteen € 6,00 (incl. koffie/thee)

Gegevens

Datum:
12 juni 2022
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.vrijzinnigcentrumdehoeksteen.nl

Locatie

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen Voorburg
Rozenboomlaan 119
Voorburg,
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen

Gegevens

Datum:
12 juni 2022
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.vrijzinnigcentrumdehoeksteen.nl

Locatie

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen Voorburg
Rozenboomlaan 119
Voorburg,
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen