Op 25 april komt Jan Brokken naar de Woudkapel om te praten over zijn nieuwe boek.
Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in ‘De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land.’ Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.
Jan Brokken
Jan Brokken vertelt in de Woudkapel over zijn laatste boek ‘De ontdekking van Holland’. Hij is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Jan Brokken werd op 10 juni 1949 in Leiden geboren, niet zo lang na de terugkeer van zijn ouders uit Nederlands-Indië. Zijn vader, theoloog, deed op Celebes en Salayer wetenschappelijk onderzoek naar islamitische bewegingen. Jan heeft zijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en levenswijzen onmiskenbaar van zijn vader. Zijn reislust en de behoefte om zijn indrukken op papier te zetten, heeft hij van zijn moeder.
Werk van hem wordt in 20 talen vertaald: van Duits, en Deens tot Chinees en Russisch. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. De Italiaanse boekverkopers riepen ‘De rechtvaardigen’ uit tot beste non-fictieboek van 2021 en The Guardian roemde het als monumentaal werk. Zo zijn elk van de boeken van Jan Brokken monumentjes voor periodes in onze geschiedenis of verhalen die niet eerder zijn verteld.
Na afloop zijn zijn boeken te koop en zal Jan Brokken signeren.