Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kapellezing Jan Willem van der Straten

2 februari 2015, 20:00

Een internationaal succes is het: de atheïstenkerk. Ontstaan in Londen maar inmiddels ook op  verschillende plekken in Nederland. Jan Willem van der Straten, de man die deze ‘Sunday Assembly’ naar ons land haalde, zal op 2 februari in de Kapel in Hilversum ingaan op het succes van dit nieuwe fenomeen.

Al decennialang horen we dat de kerken leeg lopen, maar wie denkt dat niet-kerkelijken ook niet-religieus zijn, heeft het mis. Ook mensen die niet in God geloven, voelen de behoefte om het leven te vieren en om stil te staan bij bijzondere momenten. Die mensen weten hun weg te vinden naar de atheïstenkerk.

Jan Willem van der Straten studeert theologie en liep stage bij de Sunday Assebmly, zoals de atheïstenkerk officiëel heet. Hij werd geïnspireerd en haalde het naar Nederland. Nu trekt hij hier volle kerkzalen.

’Sunday Assembly combineert het beste van religie met moderne wetenschap’, zo is te horen insunday assembly een vroeg promotiefilmpje van de beweging. ‘Wetenschap en rationalisering worden genoemd bij te dragen aan secularisering en ontkerkelijking’, aldus Van der Straten, ‘binnen Sunday Assembly staat wetenschap centraal, het kan gezien worden als een uitgangspunt voor het wereldbeeld. Maar ondanks dat wetenschap uitgangspunt is, kan deze niet gezien worden als volledig dekkend voor het werldbeeld. Het taalveld van de organisatie doet namelijk meer denken aan traditionele religie en er wordt gezocht naar verwondering die achter de grenzen van het begrip kan liggen’.

Vervult de atheïstenkerk een gelijksoortige functie in het leven van ongelovigen als de kerk voor christenen? Heeft het succes van Sunday Assembly te maken met de wijze waarop het concept inspeelt op behoeftes die diep geworteld zijn in onze postmoderne samenleving? Van der Straten zal tijdens de Kapellezing ingaan op deze en andere vragen.

Gegevens

Datum:
2 februari 2015
Tijd:
20:00

Locatie

De Kapel Hilversum
's Gravelandseweg 144
Hilversum, 1217 GA
Bekijk de site van Locatie

Organisator

De Kapel Hilversum

Gegevens

Datum:
2 februari 2015
Tijd:
20:00

Locatie

De Kapel Hilversum
's Gravelandseweg 144
Hilversum, 1217 GA
Bekijk de site van Locatie

Organisator

De Kapel Hilversum