Op 14 december houdt Ellen van Son een lezing over zinvinding in Bennekom.
De Weens Joods psychiater Viktor Frankl ontwikkelde in zijn leven een unieke visie op zinvinding, genaamd Logotherapie. Hij heeft diepgaand nagedacht over wat wij als de zinloosheid van het leven ervaren: lijden, schuld en vergankelijkheid met dood als gevolg. Niemand ontkomt aan deze tragiek, maar hoe vind je dan zin in je leven?
Frankl overleefde meerdere concentratiekampen waar hij zijn eigen visie op zinvinding aan het leven moest toetsen. Als arts heeft hij de door veel mensen ervaren zinloosheid getransformeerd naar een therapie maar bovenal een levenskunst waarin zinvinding centraal staat. Daarbij is het individu niet het vertrekpunt maar juist zijn relaties met zijn omgeving en God. In deze lezing volgen wij Frankl en hoe hij zijn visie op zinvinding transformeert tot een levenskunst voor iedereen; ook voor die mensen die lijden aan de zinloosheid van het leven.
Ir. drs. Ellen van Son-de Waard volgde in Wenen een driejarige opleiding in de logotherapie aan het Viktor Frankl Instituut als verdieping op haar vierjarige opleiding Zingeving & Spiritualiteit aan de voormalige Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht. Zij doceert logotherapie aan de Academie voor Logotherapie en de Academie voor Geesteswetenschappen. Tot eind 2021 was zij directeur van deze onderwijsinstelling, dat post-hbo-onderwijs verzorgt voor mensen die op zoek zijn naar verdieping in hun werk en hun leven. Nu werkt zij als directeur voor de Vereniging leven met dood, die ervoor zorg wil dragen dat niemand het verlies van een dierbare alleen hoeft te verwerken.