Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mystieke ervaringen door Bram Moerland

8 januari 2018, 10:30

Vrijzinnigen Velp

In deze lezing gaat Bram Moerland in op de vraag wat mystieke ervaringen zijn. Zijn het godservaringen of kun je ze ook ervaren wanneer je niet in een god gelooft ? Hoe zit dat bij andere tradities?

Over mystieke ervaringen gelden veel opvattingen die steeds als min of meer vanzelfsprekend worden overgenomen. Die zijn begonnen toen Dionysius de Areopagiet rond 600 een verhandeling schreef over mystieke ervaringen. Hij was de eerste die mystieke ervaringen als zodanig benoemde. Hij beschouwde ze als godservaringen. Nagenoeg alle mystici na hem traden wat dat betreft in zijn voetsporen. Maar  zijn het wel godservaringen? Kun je dus geen mystieke ervaringen hebben als je niet in een god gelooft. Hoe zit dat met andere tradities? Spelen mystieke ervaringen daar ook een rol? En welke dan?

Het is in deze tijd waarin in het westen steeds meer mensen ongelovig worden of zich wenden tot andere spirituele tradities dan het christendom zinvol om nog eens opnieuw te onderzoeken wat mystieke ervaringen zijn en wat dat wel ervaren wordt en welke betekenis daaraan gegeven kan worden.

 

Bram Moerland  studeerde wiskunde en filosofie aan de Universiteit van Leiden. Hij heeft grote belangstelling voor de gnostiek en wil de spirituele traditie hiervan door middel van boeken, lezingen en een “spiritueel zeven-stappenplan onder de aandacht brengen. www.brammoerland.com

Gegevens

Datum:
8 januari 2018
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Velp
Dr. Fabiusstraat 12
Velp,

Organisator

Vrijzinnigen Velp & Sprang

Gegevens

Datum:
8 januari 2018
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Velp
Dr. Fabiusstraat 12
Velp,

Organisator

Vrijzinnigen Velp & Sprang