Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Religie volgens Levinas en Derrida

15 november 2015, 10:00

Zou het niet prachtig zijn als de strijd tussen religies voorgoed tot een einde zou komen? En wel omdat mensen tot het inzicht komen dat de kern van religie niets anders is dan de naastenliefde. De naastenliefde, of zoals Levinas en Derrida liever zeggen: verantwoordelijkheid voor de naaste.

In deze lezing zal Jan Keij via Levinas en Derrida religie uitleggen als in diepste zin een ‘religare’, een verbonden zijn met de medemens. Hij zal vanuit de ervaring, en met filosofische argumenten, aanduiden dat ‘God’ via de andere mens tot mij spreekt en mij de opdracht verstrekt voor die andere mens zorg te dragen. De uitkomst van het betoog is niet alleen het inzicht in een veilige religie, maar ook dat in een universele religie. Universeel: Jan Keij zal beargumenteren dat niemand aan God ontsnapt, ook de atheïst niet.

Dr. Jan Keij is zelfstandig gevestigd filosoof. Hij promoveerde op het proefschrift De structuur van Levinas’ denken (1992), is auteur van verschillende boeken over Levinas en gaf gedurende vele jaren tal van filosofiecursussen (o.a. in de gezondheidszorg). Recente uitgaven van zijn hand zijn ‘De filosofie van Emmanuel Levinas’, ‘Nietzsche als opvoeder’ en ’Levinas in de praktijk’. Jan Keij heeft in voorgaande jaren in Het Venster lezingen gehouden over deze filosofen.

Gegevens

Datum:
15 november 2015
Tijd:
10:00
Evenement Categorie:

Locatie

Het Venster
Vijftien Morgen 2
Veenendaal, 3901 HA
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
15 november 2015
Tijd:
10:00
Evenement Categorie:

Locatie

Het Venster
Vijftien Morgen 2
Veenendaal, 3901 HA
Bekijk de site van Locatie