Wat is het verschil tussen de Dalai Lama en een Al-Quaeda leider als Osama Bin Laden; tussen een evangelicale christen die abortusartsen vermoordt en een christelijke pacifist als Albert Schweitzer?
Religie blijkt niet alleen het goede in mensen te mobiliseren, maar ook een rol te spelen bij intolerantie en fanatisme. Met de gewelddadige conflicten in de wereld lijkt religieus extremisme toe te nemen. Ook in de politiek zie je zwart-wit denken toenemen: men stelt de hoop op sterke leiders (m/v) ter linker- en ter rechterzijde.
Het is niet eenvoudig om in de huidige samenleving je richting te bepalen. Wie moet je volgen? Wat zijn geloofwaardige idealen? Welke vormen van geloof en politiek stimuleren tolerantie en verdraagzaam samenleven? Een uitdaging, zeker voor moderne gelovigen die de dingen graag van alle kanten bekijken.
Vanuit een psychologische invalshoek zal gekeken worden naar wortels van intolerantie en onverdraagzaamheid, en het belang van idealen en voorbeeldfiguren voor een gezonde ontwikkeling van het zelf en de samenleving.
Prof. Dr. T. H. Zock (Schiedam 1957) is religiepsycholoog, theoloog en supervisor. Promoveerde in Leiden op een proefschrift over de existentiële dimensie van identiteitsontwikkeling (Erik H. Erikson), en werkte o.a. als vrijzinnig voorganger in Leiden/Oegstgeest en in Delft, en als hoogleraar godsdienstpsychologie en geestelijke verzorging in Groningen. Momenteel is zij aan deze universiteit bijzonder hoogleraar Levensbeschouwing en geestelijke gezondheid. Daarnaast is zij trainer/coach. Zie: www.hettyzock.nl