Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verbeelding van onze identiteit

25 januari 2020, 15:00

Met de uitvinding van het schrift begon de geschiedenis en ontstond het monotheïsme. Westerse waarheden ontwikkelden zich bij de gratie van tekst. Kunstwerken verbeeldden vooral literaire, religieuze en historische motieven. Totdat waardering van de actualiteit moderne, realistische thema’s toestaat. Dit verschijnsel valt ongeveer samen met uitvinding van fotografie en leidt vanaf 1848 tot emancipatie van ongeletterden: arbeiders, vrouwen en mensen uit koloniale gebieden.

Als in 1895 de gebroeders Lumière hun eerste filmbeelden vertonen, vervalt de noodzaak tot ambachtelijke verbeelding van de werkelijkheid. Het ultieme motief, verstrijken van tijd, vastgelegd in het statische medium schilderkunst, levert futurisme, kubisme en abstractie op.

De ontwikkeling van psychologie versterkt het besef dat de mens, ooit kroon op de schepping, dierlijke voorouders heeft. Surrealisme speelt met waanideeën, angst en vervreemding. Reclame pleziert consumenten met animale behoefte aan bevrediging.

Televisie bevordert sinds 1950 het ‘Ik-tijdperk’. Beelden verdringen tekst. Niet generaals, maar cameraploegen beëindigden de Vietnam-oorlog. Thans is ‘de waarheid’ gewoon maakbaar op de digitale snelweg.

Bijdrage in de kosten Є9,00 / €6,00 leden en begunstigers

Benno Spijker (1960) studeerde in 1992 af als kunsthistoricus in Utrecht met bijvakken als onderwijs, journalistiek, museumkunde, culturele antropologie en Italiaans. Was tussen 1990 en 2000 non-fictie recensent bij HP/De Tijd en de Volkskrant. Werkte als kunstredacteur voor het AD en publiceerde artikelen in diverse kunstbladen. Deed opdrachten voor Teylers Museum, Het Filmmuseum en Kunsthal KAdE en werd betrokken bij kunst-projecten van de gemeenten Amersfoort, Deventer en Nieuwegein. Gaf college’s aan universiteiten, hogescholen, kunstacademies, ROC’s en Volksuniversiteiten.

Benno Spijker woont in Amersfoort en werkt sinds 1986 twee dagen per week in een zorg-instelling. Is daarnaast ZZP-er (docent en journalist), getrouwd en vader van twee dochters.

Gegevens

Datum:
25 januari 2020
Tijd:
15:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Vlam
Beukenlaan 2
Rhenen,

Organisator

Vrijzinnigen Rhenen
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
25 januari 2020
Tijd:
15:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Vlam
Beukenlaan 2
Rhenen,

Organisator

Vrijzinnigen Rhenen
Bekijk de site van Organisator