Viktor Frankl (1905–1997) was neuroloog, psychiater en psychotherapeut. Toch werd Frankl vooral ook bekend als overlever van de holocaust. Frankl was de grondlegger van de Logotherapie, de zogenoemde Derde Weense School, naast Freud en Adler. Frankl’s boek ‘De Zin van het Bestaan’ schetst zijn ervaringen in de concentratiekampen, maar beschrijft daarin vooral zijn psychotherapeutische methode voor het vinden van de Zin van het Leven onder alle omstandigheden en daarmee een reden om verder te leven.
Zin van het bestaan
De zin van het bestaan is voor ieder mens uniek. Dus dat kan iemand anders niet voor jou bepalen. Een ander kan jou niet vertellen wat de zin in jouw bestaan is. Frankl zelf wees’ zijn theorie, die hij al in 1929 opgesteld had, in het kamp. Al voordat Frankl werd weggevoerd naar het kamp had hij zijn boek ‘Ärztliche Seelsorge’ geschreven. Dat boek is van hem afgenomen.
Boek
In het kamp raakte je alles kwijt, tot je naam aan toe. Frankl wist al snel dat zijn vrouw, hun ongeboren kind, zijn ouders en naar later bleek, op één nicht na, zijn hele familie was omgebracht! Uiteindelijk was er eigenlijk nog maar één grond voor hem om te overleven: het boek dat hij was kwijtgeraakt moest opnieuw geschreven worden. Het was niet eens meer ‘iemand’ voor wie hij moest overleven. Er was alleen nog een ‘iets’. Het boek dat opnieuw moest worden geschreven. Dat was de uitwerking van zijn theorieën die bekend zou worden als de logotherapie en existentiële analyse.
Spreker
Pieter Hoekstra, logotherapeut, theoloog en tevens opgeleid in de complementaire geneeskunde. Verder is hij voorzitter van de logotherapeutische vereniging in Nederland.