Op 26 januari 2025 houdt Bas Haring een lezing over Kunstmatige Intelligentie in de Ontmoeting in Bennekom.
Bas Haring (1968) is volksfilosoof en informaticus. Hij promoveerde in de Kunstmatige Intelligentie en is Bijzonder Hoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij weet ingewikkelde onderwerpen toegankelijk te maken voor grote groepen lezers, en kreeg hiervoor de Duidelijke taalprijs.
In 2001 debuteerde Haring met Kaas en de evolutietheorie, waarin hij op zoek gaat naar antwoorden op belangrijke levensvragen en op de vraag hoe kaas is uitgevonden. Het boek werd meermalen vertaald en won diverse prijzen.
In 2009 schreef hij het essay voor de Maand van de Filosofie, getiteld Het aquarium van Walter Huijsmans of waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?
Zijn boek Waarom cola duurder is dan melk, neemt thema’s uit de economie onder de loep, zoals marktwerking, economische groei en recessie.
Eind 2022 verscheen Kunstmatige intelligentie is niet eng, waarin hij uitlegt wat het betekent dat computers steeds meer kunnen en vragen beantwoordt als: bepalen algoritmes in de toekomst ons leven? Hoe zou het voelen wanneer er over enige tijd apparaten bestaan die slimmer zijn dan mensen? En zijn die machines dan echt slim of nep slim?
Zie ook: basharing.com