Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Willen sterven door Paul van Tongeren

17 november 2019, 10:30

Over de autonomie en het voltooide leven

Wat kan er mis zijn met het idee dat je zelf bepaalt wanneer je wilt sterven? Een heleboel, meent filosoof en ethicus Paul van Tongeren. Met zijn boek ‘Willen sterven’ mengt hij zich op nogal schokkende wijze in het debat over de kwestie voltooid leven. “Bij euthanasie gaat het in de eerste plaats om vermijden dat mensen ondraaglijk lijden. Bij voltooid leven gaat het erom dat mensen het recht zouden hebben over hun eigen dood te beschikken”.

In deze lezing onderzoekt Paul van Tongeren die veronderstelde autonomie nader, evenals het begrip van de wil, dat hierin een centrale rol speelt. “Dat de dood niet zomaar gewild kan worden, heeft te maken met een probleem dat aan de wil vastzit. De wil is in zichzelf verdeeld en dat conflict wordt sterker als de keuze existentiëler wordt. Omdat de keuze voor de dood de meest existentiële is die er bestaat, merk je dat de wil hier sterk met zichzelf in conflict komt.”

Prof. dr. Paul van Tongeren was hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit en de KU Leuven.
Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis.
www.paulvantongeren.nl

Kosten € 10,-

Voor leden, vrienden gratis

 

Gegevens

Datum:
17 november 2019
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Velp
Dr. Fabiusstraat 12
Velp,

Organisator

De Sprang Velp

Gegevens

Datum:
17 november 2019
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Velp
Dr. Fabiusstraat 12
Velp,

Organisator

De Sprang Velp