Na oorlogen tussen landen en tussen bevolkingsgroepen ontstaan vaak pogingen tot verzoening. Maar hoe kunnen slachtoffers en onderdrukkers tot verzoening komen? Op zondag 6 november staat die vraag centraal op de bijeenkomst Zin op Zondag in de Ontmoeting in Bennekom. Daar komt rechtsfilosoof Bert van Roermund spreken over de betekenis van rechtsherstel en verzoening. De bijeenkomst is er een uit de serie waarin Verzoening centraal staat. Zin op Zondag begint om 10:30 uur aan de Emmalaan 1, Bennekom.
Door de oorlog in Oekraïne is verzoening na onderdrukking helaas weer actueel. Emeritus professor Public Law & Governance aan Tilburg Law School, Van Roermund, neemt ons mee in zijn pogingen om te begrijpen wat ‘verzoening’ inhoudt. Vergt het vergeving? Verraadt het, of eert het de doden die aan het voorafgaande geweld ten offer zijn gevallen?
Na een oorlog of politieke onderdrukking staat de omgang tussen voormalige slachtoffers en onderdrukkers onder druk. Kunnen zij elkaar na verloop van tijd weer in de ogen kijken? Toch is verzoening een wezenlijk element in het overgangsproces na een oorlog op weg naar nieuwe rechtsstatelijke verhoudingen. Over die verhoudingen heeft Bert van Roermund veel gepubliceerd en gedoceerd aan de universiteit van Tilburg en van Leuven.
Voor de muzikale omlijsting van de bijeenkomst zorgt Live Poets Society. Dit duo bestaat uit toetsenist/fluitist Peter Holen en zanger/gitarist JeeWee Donkers. Zij brengen verhalen en bespiegelingen over in sfeervolle liederen. Terugkerend thema is het levenspad dat eenieder aflegt waarin ook verzoening een rol speelt.