Blauwe kerst 2016

Voor veel mensen is kerst niet het feest van het licht. Het zijn dagen die ze snel aan zich voorbij willen laten gaan. Toch ontkom je bijna niet aan het ‘kerstgeweld’ in de winkels, de radio en tv. Op deze pagina willen we mensen een hart onder de riem steken door tips te geven over mooie boeken, prachtige muziek en films (dvd’s). Wij wensen jullie een fijne Blauwe kerst!

Blog Blauwe kerst

In 2007 overleed mijn moeder op kerstmorgen, dat bepaalde heel lang mijn beleving van eerste kerstdag en eigenlijk het hele kerstfeest.  Daarom draag ik de kleur blauw tegen het kerstgeweld. Ik heb niets tegen de boodschap: dat het licht uiteindelijk de duisternis zal overwinnen, dat is een mooi verhaal.  Ik heb wel bezwaar tegen het te veel licht met kerst, zoveel licht dat er is geen duisternis meer te zien en door alle kerstmuziek hoor ik de stilte niet meer.
Lees verder…

Vlog

Films

Een prachtige film om te zien deze dagen is Down to earth. Rolf en Renata reisden met hun drie kinderen de wereld over om de wijsheden van earth keepers vast te leggen in deze schitterende documentaire.

De hartverwarmende film De kinderen van juf Kiet laat zien hoe in haar klas de hele wereld samenkomt en de integratie begint.

 

 

Boeken

blauwe kerstHet boek, De geniale vriendin door Elena Ferrante, is het verhaal van twee briljante meisjes in het arme Napels en hun levenslange vriendschap. Ze groeien samen op, maar hun levens verlopen geheel verschillend.

Elena Ferrante is een meestervertelster. De vriendschap tussen de meisjes blijft aantrekken en afstoten, ook in de drie volgende delen. Dit verhaal is echt, het neemt je mee en verandert je. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar.

 

Het boek Een klein leven van Hanya Yanagihara is een ontroerend boek. Het gaat over de vriendschap tussen vier mannen in New York. Een van de vrienden is in zijn jeugd mishandeld, dit staat de vriendschap niet in de weg. Maar zelfs de mensen die hem het meest na staan kunnen niet voorkomen dat hij zichzelf beschadigd.

Prachtig geschreven, vol van het plezier van vriendschap, het delen van avonturen, maar ook ruimte voor de nabijheid en de altijd blijvende afstand in vriendschappen. Het is een dik boek, maar als je het uit hebt,  wil je eigenlijk dat het nog dikker is.

 

De avonden van Gerard Reve blijft een klassieker om deze dagen te lezen. Frits van Egters, ee jongeman in naoorlogs Amsterdam voelt zich rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en zwartgallige gedachten. Nachtmerries plagen hem en in zijn sociale contacten spelen onuitgesproken, nog maar halfbewuste verlangens mee. Humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been.

 

Muziek

Bob Marley en vele ander reggae musicis geven mij altijd een heerlijk zonnig gevoel. Twintig van de beste hits op Youtube https://www.youtube.com/watch?v=qGizyia26GM

Reggae music, spiritueel en sociaal geëngageerd. Niets zoetigs of softs, geknipt voor een blauwe kerst. Veel luisterplezier!

Watermelon Man  van Herbie Hancock is voor mij altijd een vrolijke en inspirerende muziek. Een melodie die je in beweging zet en een beetje laat dansen.. Het is jazz muziek, hij schreef hij nummer in 1963. Het verwijst naar een verkoper uit zijn jeugd die met een handkar door de buurt in Chicago waar hij woonde rondliep en luidkeels zijn waar aanprees. Ook het geluid van de straatkeien hoor je terug in de muziek.
Veel plezier met de Watermelon Man.

Tentoonstellingen

Picasso en Van Rodin tot Bourgeois

Een tentoonstelling van keramiek en sculpturen van Pablo Picasso. Vele unica uit musea over de hele wereld bijeen gebracht. De tentoonstelling is goed te combineren met een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar is een overzichtstentoonstelling van Van Rodin tot Bourgeois, met de ontwikkelingen in de 20ste eeuw van de Europese en Amerikaanse beeldhouwkunst.

Meer informatie:  http://beeldenaanzee.nl/ en https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/van-rodin-tot-bourgeois-sculptuur-de-20ste-eeuw

Fra Bartelomeo, ontdek de goddelijke renaissance

Een prachtige tentoonstelling met studietekeningen van een van de grootste hoog-renaissance meesterschilder, Fra Bartelomeo (1473-1517). Met andere meesters als Leonardo da Vinci, Rafaël en Michelangelo.

De voorstudies worden met het uiteindelijke schilderij getoond en je kunt zien welke veranderingen zijn gemaakt tussen de studie en het schilderij. Natuurlijk zijn er tekeningen die aan de kerst doen denken maar de bezieling in de tekeningen zijn zeer de moeite waard.

Meer informatie: www.frabartolommeoinboijmans.nl

Vincent van GoghDe Vroege Van Gogh

In het Kröller-Müller museum, gelegen in het park Hoge Veluwe, is de tentoonstelling te zien van ‘De vroege Van Gogh’. Een mooie combinatie van natuur en schilderkunst. Je kunt met de fiets of lopend naar het museum lopen maar je kunt ook met de auto het park binnenkomen.

De schilderijen van Vincent van Gogh zijn uit het begin van zijn kunstenaarschap. Hij wil schilderen ‘uit het volk voor het volk’. In deze context is de tentoonstelling samengesteld. De schilderijen worden gecombineerd met tekstfragmenten uit brieven die Vincent schreef aan zijn broer Theo.

Meer informatie: www.krollermuller.nl/de-vroege-van-gogh

Dansvoorstelling Symbolen door NDT2

Als je van dans houdt, kijk dan of er bij je in de buurt een voorstelling is van het Nationaal Dans Theater 2. De jongere generatie van het NDT. Op het moment op toernee met voorstellingen die in het teken staan van de symboliek van Jheronimus Bosch. Bosch was een inspiratiebron van vele kunstenaars in de afgelopen 500 jaar.

De dansen, Some other time, Humpback runner en Out of breath zijn prachtige choreografieën waarin meer turnachtige lichaamsbewegingen gecombineerd worden met klassiek ballet.

Meer informatie: www.ndt.nl/tickets/agenda