Boerin verliest (melk)vee
De populaire serie ‘Boer zoekt Vrouw’ is weer begonnen, de liefde en het romantische platteland spelen een grote rol. Het beroep van boer geeft een soort oer status, het staat schril tegenover de oproep van de boerin die haar melkvee bedrijf moet sluiten omdat de verkoopprijs per liter melk ver onder de kostprijs ligt. Houden wij alleen van boeren en boerinnen in romantische verhalen en sprookjes op TV?
Beroepen verdwijnen nu eenmaal
Er zijn veel beroepen verdwenen de afgelopen eeuw. Zetters, typistes en telegrambestellers verdwenen langzaam uit beeld, het hoort bij de vooruitgang. Daarnaast ontstaan nieuwe beroepen. Ook internationaal vindt er continue een herverdeling van werk plaats. Kleding laten wij maken in China en India en wij zorgen voor innovatie en baggerwerkzaamheden. Voor de slachtoffers van deze veranderingen is vaak weinig aandacht. Als samenleving zou je daar best iets aan kunnen doen. Het beroep gaat nu vaak als een nachtkaars uit. Laten wij er een eervol afscheid van vieren en de consequenties onder ogen zien.
Opgeven van een manier van leven
Als een boerin oproept met een schreeuw en een duidelijk geluid, gaat het niet om een eenvoudige bedrijfssluiting. Het gaat om het opgeven van een manier van leven. Een bestaan dat van generatie tot generatie is doorgegeven. Dat stoppen, dat heeft niet alleen invloed op hun leven, maar is ook van invloed op de hele samenleving.
Dagelijks eten en drinken
Het gaat om ons dagelijks eten en drinken. Het gaat om ons voedsel. Waar wordt het straks geproduceerd? Hebben mensen nog enig zicht op de productie van hun eten? Of laten we dat aan de overheden over?
Het vreemde is dat alle kookboeken, kookprogramma’s, websites en restaurants in haken op de trend van lokaal geteeld voedsel. Een echte maaltijd is pas duurzaam als de groente en het vlees binnen een straal van dertig kilometer rondom de eters zijn geteeld en gegroeid. De romantiek van koken en eten van het platteland. De romantische oer maaltijd.
Afscheid van boer en boerin
Een programma over ‘boerin neemt afscheid’ past meer bij de realiteit van onze samenleving dan ‘boer zoekt vrouw’ . We willen vaak de realiteit niet zien, mensen geloven liever in dromen en romantiek. Overigens wel bij een goede maaltijd.
Vreemd volk die Nederlanders.
Wies Houweling
Ja die titel past beter. De romantiek van het platteland klopt niet. De boerderijen die blijven bestaan zijn een soort fabrieken, vooral de schaalvergroting heeft veel kapot gemaakt. Ik heb het als kind meegemaakt, ook mijn vader koos er voor om de boerderij te verkopen.Ik woon nu in de stad en mijn dochter gaat niet naar haar opa op de boerderij want die is niet meer. Ik had haar graag een keer zien uitglijden in de koeien poep.