De groeten uit ….
…. over religieus toerisme en identiteit
Wie heeft de mooiste kerk gezien? De indrukwekkendste moskee of de kostbaarste synagoge?
Dat zijn dingen die je gezien moet hebben, de hoogtepunten van onze vakanties. Als Nederlanders bezoeken we wat kerken. Of het nu in Maastricht is of in Ravenna, de kerk gaan we in. Zelfs de atheïsten onder ons gaan naar binnen om de grote religieuze bouwwerken van het verleden te bekijken. Doet het eigenlijk iets met ons? Of kunnen we evengoed het plaatselijke plein of park bekijken?
Vrijzinnig
Het is vrijzinnig om van vele religies iets te bekijken of te ervaren. Zoals Karin Armstrong schrijft in haar nieuwste boek, in vele religies is veel diepe kennis aanwezig over mens zijn, het leven en religieus zijn. Daarom is het ook zo boeiend wat rond te kijken. Maar als we aan andere religies snuffelen is weten we niet wat onze traditie is en wat we zelf eigenlijk vinden van iets. Natuurlijk is er geen collectieve religieuze identiteit, de katholiek, de protestant bestaat nauwelijks meer. Maar nu weten we op religieus gebied vaak niet goed wie we zijn. We vlinderen een beetje, nemen het liefst geen beslissing en geen verplichting. We spelen een beetje de eeuwige toerist.
Als we toerist zijn in het buitenland beseffen we heel goed dat we Nederlander zijn, dat blijven we als we die kerk of moskee in stappen. Maar wie steekt er niet stiekem of openlijk een kaarsje aan, maar heeft geen flauw idee wat het eigenlijk betekent of doet? Het doet toch wel iets meer met je of iets anders dan het park of het plein? Als mensen denk je dan over andere dingen na.
Laat van u horen
Christendom is niet vanzelfsprekend meer in Nederland. Het is realiteit dat mensen met een verschillende achtergrond samen leven in dit land. Het grootste deel is post christelijk en laten we dat dan ook zeggen. Met als neveneffect dat de grote ego’s die het wel duidelijk weten en ergens iets van vinden alle aandacht krijgen. Het is tijd dat religieus toeristen hun verhaal ook duidelijk en helder vertellen. Geef aan wat je inspireert, waar je iets aan hebt in het leven.
Hoera voor religieus toerisme, maar stuur ook eens een berichtje wat je hebt gevonden of mooi vindt?
’n reactie … waar begin ik aan ?
Nou , vanuit mijn – vanaf kind zijn – meegekregen religieuze beleving in het Rooms Katholieke kwam ik via familie in aanraking met enige aspecten van Vrijzinnigheid. Genoeg om er af en toe meer van te willen “proeven”.
De liberale (vrije) insteek spreekt me aan. En óók de afwezigheid van uitbundige opsmuk , uitgebreide rituelen , vaste “protocollen” en symbolen. Oók die ervaar ik als “bevrijdend”.
Ik sta niet rotsvast in mijn geloof ; ik ben / ervaar mijzelf méér als zoekend naar betekenissen en zingeving.
Dat is waarschijnlijk wat me ook trekt naar de vrijzinnige insteek …
Beste Dominic,
Dank voor je reactie. Dit is nu precies wat ik bedoel. Weinig mensen staan rotsvast in het geloof, de lichtpunten en goede ervaringen moeten we wel delen!
hartelijke groet
Wies