De kwetsbaarheid van vrijzinnigheid
Deze week staan we stil bij onze kwetsbaarheid. Anne Zernike zei al dat we geen kerkje moeten spelen omdat dat de dood is van de vrijzinnigheid. Maar wat moeten we dan doen en hoe blijven we scherp tussen orthodoxie en secularisatie?
De kwetsbaarheid van vrijzinnigheid (Blog)
Na mijn recent verdedigde proefschrift ‘A Second Reformation?’ verscheen op zaterdag 13 mei jl. in het opinieblad Elsevier een korte beschouwing over de ontwikkelingsgeschiedenis van de Nederlandse vrijzinnigheid.
De auteur, Gerry van der List, concludeert dat het voor vrijzinnigen in verleden en heden bijzonder moeilijk is gebleken om onder woorden te brengen waar zij precies voor staan.
Lees verder…
Poolse vrijzinnigen
Stadje Rakow in het zuidoosten van Polen behoort niet tot de toeristische trekpleisters. Maar in de 17de eeuw is Rakow het centrum geweest van de meest progressieve, open en tolerante religieuze stroming van toen: de Poolse Broeders (Socininanen). In 1658 moesten ze echter hun land verlaten. Recente pogingen om de kerk van de Poolse Broeders te herstellen mislukten. Desondanks zijn er kleine groepen die de traditie van “vrije religieuze gedachte” voortzetten. Internet is daarbij een belangrijk instrument. Poolse vrijzinnigen voelen zich vaak alleen en geïsoleerd. Toch zijn ze er wel en ze verdienen onze aandacht en steun.
Jarek Kubacki
Kwetsbare afdelingen
In de loop van de jaren heeft Vrijzinnigen Nederland een aantal kwetsbare afdelingen gehad. Wat maakte hen kwetsbaar en hoe is het hen vergaan?
Vianen
De afdeling Vianen kerkte in de voormalige Synagoge aan de Bakkerstraat. De Synagoge was in 1756 gebouwd voor de plaatselijke Joodse gemeente. In 1924 kwam het gebouw in handen van de afdeling van de toenmalige Nederlandse Protestantenbond. In 1992 werd het gebouw verkocht en sloot de afdeling haar deuren.
Zevenhuizen
In het noorden van het land was op het laatst alleen de afdeling Zevenhuizen actief. Onder leiding van secretaris Alida de Vries probeerde de afdeling zich staande te houden. Met pater Jan Heine was zij druk met het Tilapia project. Ook de landelijke vereniging heeft aan menig visvijver in ontwikkelingslanden bijgedragen.
Enkhuizen
Al jaren was de afdeling Enkhuizen opgeheven toen er ergens een spaarbankboekje opdook met een batig saldo. Maar zoals altijd was er nog een addertje onder het gras. Een plaatselijke stichting vond dat zij ook rechten had. Na wat heen en weer trekken werd de zaak ‘in den minne’ geschikt.
Zwolle
De meer dan honderdjarige afdeling Zwolle moest in 1984 de deur van het geboortehuis van J.R. Thorbecke dicht doen. Vanaf 1874 kende de afdeling een lange geschiedenis met een bloeiende wijkverpleging, een bibliotheek, een zondagschool en veel VCJC jeugd kwam er bijeen. Naast vrijzinnige groepen vonden ook de pinkstergemeenten een plek van samenkomst.
Sassenheim
De afdeling Lisse/Sassenheim was rond 2007 zo kwetsbaar geworden dat zij hulp zocht. Wat mooi dat de afdeling Voorburg de zorg voor de leden in Lisse/Sassenheim wilde overnemen. Zo kwamen de leden onder de vleugels van Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen in Voorburg. Elk jaar wordt een activiteit in Sassenheim georganiseerd.
Meer informatie
Heeft Vrijzinnigen Nederland nog een toekomst? (Blog)
Kwetsbaarheid
De lucht in
Theologie van de kwetsbaarheid