Op zondag 5 mei herdenken we dat ons land 79 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse overheersing. Wat lang geleden alweer …. Is er in die 79 jaar iets veranderd in onze manier van kijken naar oorlog en bevrijding? Uiteraard.
Hoe is die verandering zichtbaar in de poëzie, dat venster op de wereld dat soms zo’n helder licht kan laten vallen op gedachten, gebeurtenissen en gevoelens? Hoe werd het begrip bevrijding destijds beleefd en hoe is dat nu? Welke dichters kunnen ons daarbij wellicht tot gids zijn? Veel vragen om mee bezig te zijn, met daarna misschien hier en daar een antwoord.
Drs. Ine Zantingh studeerde Italiaans (kandidaats) en Algemene Taalwetenschap (doctoraal) aan de Universiteit van Amsterdam. Later behaalde zij aan de Università per stranieri di Perugia het CELI 5 examens en vervolgens aan de UvA haar doctoraal Nederlandse Taal- en Letterkunde en haar eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands, waarna zij bijna twintig jaar werkzaam was als docent op een school voor havo en vwo in Amsterdam. Poëzie heeft haar grote belangstelling, zij verzorgde lezingen over o.a. Ida Gerhardt, Vasalis, Gerrit Achterberg, Joseph Brodsky en Martinus Nijhofff.