Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De kracht van je schaduw

26 februari 2017, 10:30

Vrijzinnigen Velp

‘Schaduw’ is een door Carl Jung geijkt begrip dat staat voor ‘het duistere deel van de ziel’, voor alles wat niet past in onze sociale rol en ons zelfbeeld. De schaduw ontwikkelt zich in de loop van ons leven zonder dat we dat weten, het leeft in ons onbewuste. Meer dan we ons kunnen voorstellen beïnvloedt ze dagelijks ons gedrag en de keuzes die we maken.

Acceptatie

Altijd is één van de eerste behoeften in het leven die we willen vervullen: hoe word en blijf ik geaccepteerd in deze gemeenschap? Alleen dan ben ik zeker van de noodzakelijke veiligheid en geborgenheid. Daarvoor zijn mensen bereid een hoge prijs te betalen, namelijk belangrijke delen van hun eigenheid (gezin, familie, vriendenkring e.d.) opgeven of verbergen. Die eigenheid verdwijnt in de schaduw.

Verbergen en bestaansrecht schaduw

Het is te vergelijken met het onder water houden van een strandbal. Onbewust drukken we de bal onder water, tegelijk heeft dat enorm veel, vaak negatieve, uitwerking op ons dagelijks handelen. We stoppen energie in het verbergen van onze schaduw, zonder te ervaren welke positieve kracht we onbenut laten.

Er zijn verschillende manieren om zicht te krijgen op dit onbewuste, krachtige deel van jezelf: door projectie, via dromen, je intuïtie én door mensen om je heen die je onbevangen en zonder oordeel spiegelen.

In zijn lezing vertelt Harm Knoop over de werking en bestaansreden van de schaduw. Hoe die ons tegelijk beschermt en belemmert. En hoe we onze schaduw kunnen erkennen en dat grote potentieel activeren. We zijn veel meer dan we ons bewust zijn. Grote, ongekende krachten liggen verborgen in het duister, in ons duister.

Harm Knoop

Drs. Harm Knoop is coach, trainer, inspirator, voorganger, docent (Hogeschool Geesteswetenschappen te Utrecht), vertrouwenspersoon en schrijver. In 2012 verscheen zijn boek “Leef je eigen mythe”.

Gegevens

Datum:
26 februari 2017
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Velp
Dr.Fabiusstraat 12
Velp, Nederland

Gegevens

Datum:
26 februari 2017
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Velp
Dr.Fabiusstraat 12
Velp, Nederland