Hans le Grand houdt een lezing met als thema ‘Een theologie voor de spirituele zoeker’ op 2 april in Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen in Voorburg.
Religieuze, of spirituele zoekers zijn mensen die zich laten inspireren door meer dan één religieuze traditie zonder zich aan één exclusief te committeren. In Westerse samenlevingen, zoals de Nederlandse, geldt dit tegenwoordig voor tot wel 25% van de bevolking en kun je dit dus met recht de religiositeit van de huidige tijd noemen. Zo ben je bijvoorbeeld al een spirituele zoeker als je meedoet met een mindfulness groep en geïnteresseerd naar een programma over Kabbalah op de TV zit te kijken. Of als je je in een gesprekskring van je Vrijzinnig Christelijke geloofsgemeenschap verdiept in wat het Hindoeïsme voor je eigen spiritualiteit kan betekenen. Verreweg de meeste religieuze zoekers zijn geen lid van een geloofsgemeenschap en zoeken zelf naar inspiratie in boeken, retraites, films, cursussen, discussies etcetera. In de Christelijke theologie is “systematische theologie” een belangrijke discipline die probeert te beschrijven wat Christenen geloven, en waarom. De systematische vragen kunnen echter ook gesteld worden voor religieuze zoekers: “Wat geloven religieuze zoekers?” en “Waarom?”. Dit vraagt om een doordenking van alle thema’s die voor religieuze zoekers belangrijk zijn zoals: ethiek, de mens, de wereld, uiteindelijke werkelijkheid (b.v. God), inspiratiebronnen (b.v. Boeddha), waarheid, spirituele groei, authenticiteit en religieuze diversiteit. Veel van deze thema’s zoals uiteindelijke werkelijkheid en inspiratiebronnen worden door religieuze zoekers expliciet, en om goede redenen, opengehouden. Voor andere thema’s, zoals waarheid, ethiek, spirituele groei en diversiteit, blijkt dat de positie van religieuze zoekers goed te omschrijven is in de vorm van kleine geloofsstappen, die een religieuze zoeker impliciet maakt door religieus te zoeken. Door deze geloofsstappen expliciet te maken wordt religieus zoeken bespreekbaar en verdedigbaar, en worden ook de verschillen duidelijk tussen religieuze zoekers en mensen die zich wel expliciet aan één religieuze traditie committeren. In zijn proefschrift is hij, voor zover hij weet, de eerste die op deze manier een theologie van de religieuze zoeker construeert. Hij vertelt er graag meer over in zijn lezing.
Hans Le Grand is gepromoveerd in de natuurkunde en heeft achttien jaar gewerkt in de financiële economie, o.a. voor The Boston Consulting Group en De Nederlandsche Bank. Begin 2023 hoopt hij voor de tweede keer te promoveren en wel op een proefschrift getiteld “seeking in faith of mystery”, waarin hij een theologie voor de religieuze zoeker construeert op basis van de theologische methode van Gordon Kaufman. Hans is erkend als predikant door de Engelse Unitarische kerk.