Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ewout Kieft in Lunteren

10 september 2023, 10:30

Dat de democratie van alle kanten bedreigd wordt, kun je bijna elke dag in de krant lezen: of het nu de opkomst is van extremistische partijen, de Russische inval in Oekraïne, of nepnieuws op sociale media. De bezorgdheid over de weerbaarheid van de democratie lijkt met de dag te groeien.

In zijn eerdere boeken heeft Ewoud Kieft uitgebreid geschreven over wat de democratie zoal kan bedreigen: (religieus) radicalisme, oorlogsverheerlijking, fascisme en nazisme. Vijandbeelden die al tientallen jaren als waarschuwingen fungeren: om te benadrukken hoe belangrijk het is om de democratie te blijven verdedigen.

In zijn lezing ‘Vechten voor Democratie’ zal Ewoud Kieft laten zien dat het verhaal over democratie te veel leunt op angstbeelden: dat er een hardnekkige neiging bestaat om de democratie te verdedigen door te waarschuwen voor haar tegendeel, en dat dat ten koste gaat van het enthousiasme voor het staatsbestel zélf.

Want meer nog dan de vijanden van buitenaf zijn het de democratische politici zélf die de laatste jaren de fundamenten van de rechtsstaat hebben uitgehold en het wantrouwen onder de bevolking hebben doen groeien.

Door scherp de grenzen aan te wijzen tussen wat democratisch is en wat niet, toont Kieft een helder beeld van een democratie die het verdedigen waard is. Zijn lezing voor Vrijzing Lunteren zal een pleidooi zijn voor een levendige democratische cultuur, waarin recht wordt gedaan aan fricties en conflicten, tegenstanders elkaar in loyale vijandschap bestrijden, en wantrouwen weer gezond in plaats van destructief kan zijn.

Biografie: Ewoud Kieft is schrijver en historicus. In 2011 promoveerde hij op een proefschrift over religieuze radicalisering in West-Europa (1870-1914). Daarna schreef hij boeken over de aantrekkingskracht van oorlog en van het nazisme: Oorlogsenthousiasme (2015) en Het Verboden Boek (2017). Met beide boeken stond hij op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. In 2020 verscheen zijn romandebuut De Onvolmaakten, een toekomstroman over de verstandhouding tussen mensen en kunstmatige intelligentie. In 2022 verscheen zijn essay Vechten voor democratie, een even passioneel als nuchter pleidooi voor een levendige democratische cultuur.

Gegevens

Datum:
10 september 2023
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Witte Kerkje
Dr. Kimmijserlaan 28
Lunteren, 6741 DR Netherlands
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnigen Lunteren

Gegevens

Datum:
10 september 2023
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Witte Kerkje
Dr. Kimmijserlaan 28
Lunteren, 6741 DR Netherlands
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnigen Lunteren