De glasramen van Marc Chagall in Metz en Sarrebourg
De glasramen die de Franse schilder van Russische afkomst Marc Chagall maakte, getuigen stuk voor stuk van een grote geïnspireerdheid door de Bijbelse verhalen.
Of het nu de ramen in de synagoge van het Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem zijn, -de twaalf zegeningen van Jacob-, of die in de kathedraal van Metz, Reims of Mainz, steeds opnieuw worden de mensen getroffen door de intense fonkeling van het gekleurde glas en de grote poëtische kracht waarmee Chagall de verhalen van de schepping, van Abraham, de aartsmoeders, Mozes en de psalmen van David uitbeeldde.
Mysterie in het mensenbestaan
Hier is een bevlogene te zien, die zich zelf geraakt wist door het Mysterie in het mensenbestaan en die daar op fenomenale wijze uitdrukking aan gaf. In de lezing wordt aan de hand van afbeeldingen ingegaan op de glasramen van Chagall in de kathedraal van Metz, die hij als eerste van zijn monumentale werken in glas maakte van 1958 tot en met 1968 en die buitengewoon revolutionair zijn. Daarnaast bekijken we het grootste glasraam dat Chagall maakte in de Chapelle des Cordeliers in Sarrebourg.
Ruud Bartlema
Ruud Bartlema is als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek werkzaam in Soest.Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Hij geeft cursussen en lezingen aan de HOVO’s van Leiden en Amsterdam over het werk van Marc Chagall en leidt al jaren reizen naar o.a de glasramen van Chagall in Noord-Frankrijk en Duitsland.