Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

FONKELINGEN VAN DE GEEST

7 februari 2016, 10:30

Chagall Fonkelingen van de geest

De glasramen van Marc Chagall in Metz en Sarrebourg

De glasramen die de Franse schilder van Russische afkomst Marc Chagall maakte, getuigen stuk voor stuk van een grote geïnspireerd­heid door de Bijbelse verhalen.

Of het nu de ramen in de synagoge van het Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem zijn, -de twaalf zegeningen van Jacob-, of die in de kathe­draal van Metz, Reims of Mainz, steeds opnieuw worden de mensen getroffen door de intense fonkeling van het gekleurde glas en de grote poëtische kracht waarmee Chagall de verhalen van de schepping, van Abraham, de aartsmoeders, Mozes en de psalmen van David uitbeeld­de.

Mysterie in het mensenbestaan

Hier is een bevlogene te zien, die zich zelf geraakt wist door het Mysterie in het mensenbestaan en die daar op fenomenale wijze uit­drukking aan gaf. In de lezing wordt aan de hand van afbeeldingen ingegaan op de glasramen van Chagall in de kathedraal van Metz, die hij als eerste van zijn monumentale werken in glas maakte van 1958 tot en met 1968 en die buitengewoon revolutionair zijn. Daar­naast bekijken we het grootste glasraam dat Chagall maakte in de Chapelle des Cordeliers in Sarrebourg.

Ruud Bartlema

Ruud Bartlema is als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek werkzaam in Soest.Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en litera­tuur een belangrijke bron van inspiratie. Hij geeft cursussen en lezingen aan de HOVO’s van Leiden en Am­sterdam over het werk van Marc Chagall en leidt al jaren reizen naar o.a de glasramen van Chagall in Noord-Frankrijk en Duitsland.

 

 

Gegevens

Datum:
7 februari 2016
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen Voorburg
Rozenboomlaan 119
Voorburg,
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
7 februari 2016
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen Voorburg
Rozenboomlaan 119
Voorburg,
Bekijk de site van Locatie