Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het Epos van Evolutie en de vraag naar de zin van ons bestaan

15 oktober 2019, 20:00

In Hattem komt Taede Smedes op 15 oktober 2019 om 20.00 uur een lezing houden.

Dr. Taede A. Smedes is godsdienstfilosoof en theoloog. Hij heeft gewerkt aan de universiteiten van Nijmegen, Leuven (België), Leiden en Groningen en is gespecialiseerd in discussies op het gebied van de verhouding van theologie/ geloof en natuurwetenschap en van theïsme en religieuze vormen van atheïsme. Sinds 2015 werkt hij als freelance onderzoeker en publicist. Hij houdt lezingen en ook treedt hij regelmatig op als gespreksleider. Hij schreef verschillende boeken. Zijn meest recente boek is Thuis in de kosmos: Het Epos van Evolutie en de vraag naar de zin van ons bestaan. (2018)

Zingeving

Het Epos van Evolutie is het wetenschappelijke verhaal over de evolutie van het leven op aarde en hoe die samenhangt met de evolutie van het heelal. Dit epos is ook een zingevend verhaal. Een verhaal dat religieus, verbindend werkt. Ieder van ons, als individu en als soort, is ingebed in dat evolutionaire proces dat ons overstijgt en dat onze bestaansbron is. We zijn op een intieme manier verbonden met de rest van het leven op aarde. En dat leven op aarde is weer intiem verbonden met de evolutie van het universum als geheel. Dat kan, voor wie daar vatbaar voor is, een bron zijn van religieuze gevoelens van ontzag, verwondering en eerbied. En dat schept ruimte voor ontmoeting met het sacrale.

Zelfbewustzijn

Smedes stelt dat de mens in het epos een speciale plaats inneemt als het organisme waarin de kosmos tot zelfbewustzijn is gekomen. Een indringend essay dat, geïnspireerd door wetenschappelijke, filosofische en religieuze inzichten, een radicaal andere manier voorstelt om naar mens en wereld te kijken die tegemoet komt aan hedendaagse existentiële en ethische vragen.

Let op de lezing vindt plaats in De Marke en niet in de Noterhof.

Gegevens

Datum:
15 oktober 2019
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Hattem
Sparrenlaan 3a
Hattem,

Organisator

Vrijzinnigen Hattem
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
15 oktober 2019
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnigen Hattem
Sparrenlaan 3a
Hattem,

Organisator

Vrijzinnigen Hattem
Bekijk de site van Organisator