Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hoe zijn wij vrij

5 november 2017, 10:30

hoe zijn wij vrij hein van dongen

De controverse tussen de aanhangers van een vrije menselijke wil en die van een determinisme gaat al terug tot de eerste eeuwen van het christendom. Maar de invulling daarvan verschilt per tijdperk. In onze tijd lijken de interpretaties van hersenonderzoek en de theorieën over oorzaak en gevolg in de natuurkunde de rol van de theologische argumenten voor of tegen predestinatie te hebben vervangen.

Tweestrijd

In zijn voordracht gaat Hein van Dongen in op de geschiedenis van deze tweestrijd, maar dan vooral met de blik gericht op mogelijkheden om beide standpunten ietwat te verzoenen. Hoe vrij zijn wij lijkt een vraag over de mate van vrijheid die we hebben.

Hoe zijn wij vrij is ook een vraag waarin die vrijheid gelegen kan zijn. In ieder geval zijn we met elkaar vrij genoeg om onze ideeën over vrijheid op hun betekenis voor ons leven te mogen onderzoeken.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Wim Markus, fluit.

Hein van Dongen

Dr. Hein van Dongen promoveerde in de wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de pluraliteit van maatstaven in de wetenschap en de samenleving. Hij is werkzaam als filosofisch consulent en als docent aan verschillende onderwijsinstellingen.

 

Gegevens

Datum:
5 november 2017
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Walkartcentrum
Kerkweg 19-23
Zeist, 3701 HD
Bekijk de site van Locatie

Gegevens

Datum:
5 november 2017
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Walkartcentrum
Kerkweg 19-23
Zeist, 3701 HD
Bekijk de site van Locatie