Hoe bouwen en borgen we een collectieve moraal, een ecologie van het leven?
Om bouwstenen bij te dragen aan het beantwoorden van deze fundamentele vraag van ons tijdsgewricht, zullen we op deze avond een viertal zaken filosofisch-beschouwelijk verkennen:
1. De vraag wat leven nu eigenlijk is, en wat voor soort leven ons leven als mensen in het bijzonder is;
2. De gedachte dat er een ontwikkelingslijn in de geschiedenis van de mensheid te ontdekken valt;
3. De betekenis van het afbrokkelen van alle traditionele vormen van ‘collectieve moraal’ e.d., en
4. Het individualisme enerzijds als versplinterende en chaotiserende tendens, maar anderzijds als oog van de naald, waarachter pas een nieuwe collectieve moraal van het leven kan beginnen.
Jesse Mulder (1982), met vrouw en twee dochters wonende te Driebergen, studeerde in Utrecht filosofie, alwaar hij in 2014 promoveerde op een proefschrift onder de titel ‘Conceptual Realism’.
Sindsdien werkt hij aan de Universiteit Utrecht als docent-onderzoeker binnen genoemd vakgebied. Zijn onderzoek richt zich op wetenschapsfilosofische en metafysische thema’s, waarbij hij zich sterk maakt voor een tegengeluid tegen het heersende reductief-materialistische wereldbeeld.
De vraag naar ons zelfbegrip als denkende en handelende wezens binnen onze natuurlijke omgeving staat daarbij centraal. Jesse spreekt ook geregeld voor niet-academisch publiek, onder andere over thema’s als de vrije wil, transhumanisme, het wetenschappelijk wereldbeeld, en persoonlijke identiteit.