Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Jacoba van Tongeren

11 maart 2017, 10:30

Jacoba van Tongeren

de tragiek van een onbekende verzetsheld

Zeventig jaar na de oorlog worden nog steeds nieuwe facetten van oorlog en verzet ontdekt. Paul van Tongeren ontdekte drie jaar geleden in een archief de memoires van zijn tante Jacoba van Tongeren, die als vrouw een grote verzetsgroep had geleid. De groep zorgde voor 4500 onderduikers, een enorm getal. Ook de 150 leden van de groep bleven onbekend, vooral omdat Jacoba alle groepsleden en duizenden onderduikers een unieke cijfercode gaf en hun naam onbekend bleef. Dit heeft honderden levens gered.

Groep 2000

Jacoba was opgevoed door haar vader, een hoge KNIL militair in Nederlands Indië. Haar leven is zeer boeiend maar ook vol tragiek. Paul van Tongeren schreef in 2015 een boek over haar en het werk van haar verzetsgroep getiteld: Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940-1945) bij Uitgeverij Aspekt b.v. Het uitkomen van het boek heeft geleid tot meer aandacht voor de onderbelichte rol van de vrouw in het verzet door na-oorlogse historici.

Paul van Tongeren

Paul van Tongeren heeft zich jarenlang gericht op de internationale vrede en was onder meer oprichter van het Centre for Conflict Prevention, een mondiaal netwerk van vredesorganisaties.

Gegevens

Datum:
11 maart 2017
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Organisator

Vrijzinnigen NPB Wassenaar

Gegevens

Datum:
11 maart 2017
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Organisator

Vrijzinnigen NPB Wassenaar