Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Menselijke identiteit in een high-tech tijd

16 september 2018, 10:30

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Dit wordt soms zelfs gezien als bedreiging voor de menselijke identiteit. Zijn wij niet te veel afhankelijk geworden van technologie? Van e-mail, mobiele telefoons en hulpmiddelen die met articicial intelligence ons leven prettiger of gemakkelijker moeten maken?

De vraag is of deze prominente plaats van techniek in ons leven wel typisch voor deze tijd is. Al eeuwenlang maakt de mens gebruik van technische hulpmiddelen en we zouden daarom ook kunnen stellen dat techniek juist fundamenteel onderdeel uitmaakt van de menselijke identiteit, In dat geval zouden de hedendaagse technologische hoogstandjes juist uitdrukken zijn van ons typisch menselijke vermogens en daarmee ook van onze identiteit.

In deze lezing zullen we vanuit de techniekfilosofie kijken naar de relatie tussen mens, techniek en identiteit. We zullen daarbij proberen de uitersten van een kritiekloos techniek-optimisme en een fatalistisch techniek-determinisme proberen te vermijden. Meer nog dan identiteit lijkt autonomie een belangrijke rol hierbij te spelen. Wanneer vormt een technologisch product een bedreiging voor de autonomie van de mens?

Neelke van Doorn is afgestudeerd als civiel ingenieur (TU Delft), filosoof (Universiteit Leiden) en jurist (Open Universiteit). Na 10 jaar als civieltechnisch ingenieur gewerkt te hebben bij Deltares is zij sinds 2007 verbonden aan de afdeling Ethiek/Filosofie van de Techniek van de TU Delft. In 2017 werd zij benoemd tot hoogleraar ‘Ethics of Water Engineering’. Daarnaast is zij vanuit de Stichting Socrates hoogleraar ‘Humanisme in relatie tot techniek en klimaatverandering’, ook aan de TU Delft.

Gegevens

Datum:
16 september 2018
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

De Vlam
Beukenlaan 2
Rhenen,

Organisator

Vrijzinnigen Rhenen
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
16 september 2018
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

De Vlam
Beukenlaan 2
Rhenen,

Organisator

Vrijzinnigen Rhenen
Bekijk de site van Organisator