Dementie is een ziekte die een groot deel van de oude – en soms nog niet zo oude – mensen treft. De aandoening tast niet alleen het geheugen aan, maar brengt vaak ook allerlei andere effecten teweeg: controleverlies, desoriëntatie, afasie en gedragsverandering, om er een paar te noemen. Voor mensen met dementie en hun partners, vrienden en familieleden is de ziekte iets afschuwelijks, vooral omdat het ziektebeeld steeds ernstiger wordt en er geen perspectief op genezing is.
Toch valt iemand die dementie heeft niet samen met de ziekte. Hij of zij is niet ‘een demente’, maar een mens met een levensbeschouwing, met waarden en normen, met talenten, met een levensverhaal, met emoties en verlangens. De unieke persoon uit de tijd voordat de ziekte zicht openbaarde, is er nog steeds. Het is de kunst om deze persoon te ontmoeten. Wat vergt dat van een mantelzorger en van ieder die beroepshalve of als vrijwilliger met dementie te maken heeft? Hierover gaat deze lezing. Geen theoretische beschouwingen, maar verhalen uit de praktijk en veel handige tips.
Lauwrens van der Leer is theoloog en muzikant. Hij werkt als geestelijk verzorger in het Brielse verpleeghuis De Plantage en in de kleinschalige woonvoorziening Hart van Rozenburg.