Lezing door Enis Odaci
Hoe divers is Nederland? Halverwege de vorige eeuw leek alles vrij overzichtelijk. Je had verschillende zuilen zoals katholieke en protestantse in diverse lagen van de samenleving. Met de komst van arbeidsmigranten werd Nederland wat betreft etniciteit, religie en afkomst al meer divers. Inmiddels zien we superdiverse steden ontstaan, met soms wel meer dan 180 nationaliteiten. De samenstelling van de bevolking verandert en andere religies zoals de islam worden zichtbaar op straat. De een wordt hier onzeker van, de ander vindt het een normaal verschijnsel. We kennen de discussies.
Maar hoe werkt dat nou op het persoonlijk vlak? Wat betekenen die ontwikkelingen voor mijn, uw, onze identiteit?
Enis Odaci laat ons door zijn persoonlijk migratieverhaal zien hoe verwarrend het kan zijn. Op welke manieren we als mensen grip op de zaak proberen te houden. En hij deelt zijn visie op onze samenleving en vraagt zich af: Is diversiteit iets dat je al niet dan toejuicht of is diversiteit allang de realiteit?
Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme opgericht naar aanleiding van Islamdebat na 9/11. Samen met predikant Herman Koetsveld geeft hij de christelijk-islamitische dialoogvorm via boeken en lezingen. Hij was zakelijk leider bij het interreligieuze platform Nieuw Wij. Nu is hij verantwoordelijk voor de onlineontwikkeling van Volzin, magazine voor religie en samenleving.
Let op, vanwege de corona dient u zich van tevoren aan te melden via https://deontmoetingbennekom.nl