Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wat weten wij van Maria?

2 juni 2019, 10:30

Lezing door Theun A. Karrenbeld

Het zou best kunnen zijn dat iedereen haast wel op aarde de naam Maria kent, wie zij was en is zal weer geheel anders liggen. Veel mensen zijn voornoemd naar Maria. Ook heel veel kerken dragen haar naam en in de kunst- en muziekgeschiedenis komt zij heel veel voor. Zij is een grote bron van inspiratie geweest en nog steeds is dat geval. Ik zal daar wat over naar voren brengen. Dogma `s laat ik rusten.

Wat weten wij?

Wat weten wij van Maria? Zij is de moeder van Jezus, zij werd door God uitverkoren om Zijn zoon te baren. Een grote gebeurtenis die vele mensen nog steeds bezighoudt. Is het voor ons als Protestanten belangrijk of nodig meer over haar te weten te komen en de vraag te stellen, is Maria eerbied- of aanbidwaardig ? Als wij met onze Rooms Katholieke mede-christenen in gesprek zijn over oecumene of welke toenadering dan ook dan kunnen wij niet om Maria heen. In deze ontmoeting wil ik daarom als eerste wat zeggen over Maria, wat weten we zoal van haar. Is veel kennis over haar waar?

Vrouw en moeder

Ten tweede sta ik stil met fragmenten uit de kunst- en muziekgeschiedenis, hoogtepunten uit de Reformatie en Contra Reformatie, alsmede heden bij Stichting Stabat Mater “versus” Matttheus passion. Als derde richt ik mij op Maria als vrouw en moeder van Jezus, wat zou er door haar heen zijn gegaan toen zij haar Zoon aan het kruis vol pijn zag hangen, terwijl Hij ook voor haar is gestorven als haar Zaligmaker.

Personalia: Wie ben ik? Ik ben lid van PKN samen met mijn vrouw en woon in Barneveld en ben gepensioneerd. Daarvoor heb ik gewerkt in kinder- en behandelingstehuizen, jeugddetentie en tbs en daarna in het Hoger Beroepsonderwijs zaken opgebouwd en werk- en hoorcolleges gegeven over therapeutisch werken met de residentiële leefgroep, alsmede kinder- en jeugdpsychiatrie, ook internationaal heb ik op dit gebied het nodige gedaan. Na mijn pensionering, zo`n 10 jaar geleden, heb ik studie gedaan van de religieuze kunst- en muziekgeschiedenis en dat geeft mij een enorme verrijking. Wat een geweldige rijkdom ligt daar verborgen.

Gegevens

Datum:
2 juni 2019
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Witte Kerkje
Dr. Kimmijserlaan 28
Lunteren, 6741 DR Netherlands
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnigen Lunteren

Gegevens

Datum:
2 juni 2019
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Witte Kerkje
Dr. Kimmijserlaan 28
Lunteren, 6741 DR Netherlands
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Vrijzinnigen Lunteren