Gelovig stuntelen in de maand van de filosofie

Gelovig stuntelen

‘Ik stuntel, dus ik ben’ is het thema van de maand van de filosofie. Ik moest onmiddellijk denken aan alle gestuntel dat vrijzinnigen altijd uithalen als zij de vraag moeten beantwoorden, wat geloof je nu eigenlijk? Het is een vraag naar identiteit en het wezen van je bestaan, maar het antwoord is niet makkelijk voor vrijzinnigen. De meesten van ons stuntelen bij het geven van een antwoord en een maand later kunnen ze soms weer een heel ander antwoord geven.

De weg van het zoeken

Wat vrijzinnigen bindt, is het samen de weg van het zoeken gaan. Ze zoeken naar inhoud en zingeving om richting aan hun leven te geven. Het is niet een einddoel waar ze naar op weg zijn, maar de weg zelf is het doel. Een belangrijk woord voor vrijzinnigen is zin zoeken. Ik vraag me wel vaak af wat dat inhoud en of er wel eens iets gevonden wordt, of dat ze zucht naar nieuwe denkbeelden en ideeën vrijzinnig ingebakken zijn. Vernieuwing van inzichten is belangrijk, na een paar jaar is er een nieuw boek, een nieuwe richting voor dat zin zoeken nodig, anders verveelt men zich. Na zo’n 10 jaar werk als algemeen secretaris van Vrijzinnigen Nederland zie ik steeds een enorme belangstelling voor nieuwe theologen en filosofen, minder voor het uitbouwen van de oude ideeën. Wie weet nog wat Opzoomer schreef?

Antwoorden

Het antwoord op wat geloof je nu eigenlijk, zal bij vrijzinnigen altijd meer gestuntel geven dan bij meer orthodoxe gelovigen. Vrijzinnigen moeten het zelf formuleren, zelf uitvinden en uitspreken. Meestal doen zij geen beroep op woorden van anderen, elke vrijzinnige is immers uniek.

Stuntelig maar niet vrijblijvend

Dus er wordt wat eerlijk en authentiek gestunteld, al zullen vrijzinnigen het nooit zo noemen. Hoewel het er stuntelig uitziet, het is niet vrijblijvend. Het is ontdekken en weer verdergaan. Een interessante weg, juist in deze tijd. Er is zoveel nieuws te ontdekken in bijvoorbeeld filosofie, boeken, kunst, spiritualiteit en muziek om in deze wereld zinvol en waardevol te leven.

Wies Houweling
algemeen secretaris

Meer blogs

4 antwoorden
  1. H. Teunis - Maatman
    H. Teunis - Maatman zegt:

    Een lezing van Adré Droogers, emeritus hoogleraar Culturele Antropologie. op 13-03-2013 [Almelo] thema: “zingeving als spel”. Zeer aansprekend betoog tijd—ruimte—natuur, deze overstijgen de mensheid. De gave van het mens zijn overstijgt [dierlijke]. Modernisering wetenschap en techniek, geven concurrentie aan het godsbegrip.
    De mens is afhankelijk van zingeving. Heil-lose kennis werkt bij alle Godsdiensten. Godsdienst geeft compensatie, zingeving paradoxaal. Vrijzinnigheid omarmt omarmt evolutie, geeft ruimte om te denken in een wereld die in beweging/verandering onderhevig is.

    Beantwoorden
  2. R. Middel
    R. Middel zegt:

    Wies Houweling schrijft: “Na zo’n 10 jaar werk als algemeen secretaris van Vrijzinnigen Nederland zie ik steeds een enorme belangstelling voor nieuwe theologen en filosofen, minder voor het uitbouwen van de oude ideeën”.
    Waar zij voor pleit is m.i. iets waar zij verstand van heeft. En een ieder moet natuurlijk zijn eigen weg volgen, kan ook niet anders.
    Maar met enige denkschaamte denk ik, en wie ben ik?, dat die oude ideeën heel goed door theologen en filosofen uitgebouwd kunnen worden naar huidige “geloofwaardigheid” voor met name oudere mensen.
    Maar we leven in een tijd van snelle technische vooruitgang en ontwikkeling. We gebruiken de techniek maar al te graag, ook met dit schrijven en in dit blog. Laat staan in de medische wetenschappen. Zij zijn alle gebaseerd op de nieuwste natuurkundige theorieën (ook niet voltooid!). Die snelle ontwikkelingen waarmee onze kinderen en kleinkinderen worden overgoten en nog meer dan wij (als na-apers) in “geloven” (als navolgers) zullen steeds meer invloed krijgen op “ons geloof”.
    Daarom stel ik voor in het vervolg ook steeds in die bovenstaande zin van Wies duidelijk die natuurwetenschappen bij te noemen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *