In gesprek met afdeling ‘De Ontmoeting’ in Bennekom
Wij spreken vandaag met voorzitter Hans Bouwmeester en voorganger Roos van Doorn van de afdeling Bennekom. Een vereniging bestaande uit leden met uiteenlopende levensbeschouwelijke achtergronden, opgericht in 1937.
Kunnen jullie kort iets vertellen over de afdeling?
Roos: “Onze afdeling bestaat uit een heel brede groep mensen. We hebben leden die putten uit allerlei levensbeschouwelijke achtergronden, waaronder humanistisch, vrijzinnig christelijk, esotherisch, of boeddhistisch. Sommigen passen niet direct binnen een specifieke categorie.” Mensen komen hier op zoek naar betekenis en verbinding, wat onze afdeling haar kleurrijke karakter geeft.” Hans knikt: “Precies. Die veelkleurigheid zie je ook terug in de activiteiten. We hebben een brede groep mensen die deelnemen, en dat zorgt ervoor dat iedereen iets van zichzelf herkent in wat we doen.”
Wat maakt jullie afdeling uniek?
Hans legt enthousiast uit: “We trekken veel verschillende mensen aan door ons uitgebreide programma op zondag en door de week. Je kunt op verschillende manieren betrokken zijn: als lid, begunstiger of belangstellende. Onze vereniging draait op de inzet van zo’n 90 vrijwilligers, afkomstig uit al die groepen.”
Wat voor activiteiten biedt de afdeling en wat maakt deze zo divers?
Hans: “Op zondagochtend hebben we altijd een bijeenkomst. Dit zijn vaak vieringen, waarbij Roos onze vaste voorganger is. Maar we hebben ook regelmatig gastvoorgangers. Roos vult aan: “Daarnaast zijn er stiltevieringen en is er een ‘Zin op Zondag’-commissie, die het hele jaar door interessante sprekers uitnodigt. Denk aan inspirerende sprekers uit de politiek, wetenschap en andere vakgebieden, met live muziek als omlijsting. Dat maakt het extra inspirerend.” Hans: “Door de week bieden we activiteiten zoals tai chi, een poëziekring, een introducerende cursus over het boeddhisme en nog veel meer.”
Welke thema’s komen vaak terug in de gesprekken binnen de afdeling?
Hans: “We praten veel over zingeving. Het mooie is dat iedereen daar een andere kijk op heeft. Sommige mensen vinden inspiratie in beeldende kunst en poëzie, anderen in filosofie, stilte en meditatie, of de natuur. Sommigen worden geraakt door de vieringen op zondag, terwijl anderen voldoening vinden in praktisch werk: zoals bezoekwerk, het verzorgen van een pendeldienst of bloemendienst. Zo kijken we naar elkaar om. Er is een enorme diversiteit in manieren waarop mensen zin vinden.”
Hoe kijkt de afdeling naar de persoon Jezus uit de Bijbel?
Roos: “Hier in Bennekom krijg je daar heel verschillende antwoorden op, van ‘Het leven van Jezus vind ik heel inspirerend’ of ‘Ik ben niet kerkelijk maar ik ervaar wel de Christusnatuur’ of ‘Jezus als verlosser van onze zonden, daar wil ik niets (meer) mee’. Dat laat goed zien hoe veelkleurig onze gemeenschap is.”
Wat is de gemiddelde leeftijd van jullie leden?
Hans lacht: “Dat is een verboden vraag! Hoewel het merendeel van de leden ouder is, zien we ook regelmatig jongeren die geïnteresseerd zijn in onze activiteiten.” Roos knikt instemmend: “Ik zie dat zowel ouderen als jongeren hier een plek vinden waar ze met elkaar verdieping in het leven kunnen zoeken. Toch is er op dit moment nog geen balans in de leeftijdsopbouw. Dat maakt het voor jongeren moeilijker om aansluiting te vinden, ondanks hun interesse in het gedachtegoed.” Hans gaat door: “De uiteenlopende achtergronden en levensvragen van onze leden leiden soms tot spanningen, ontzetting of verbazing. Dit hangt vaak samen met de verschillende zienswijzen op maatschappelijke thema’s.” Roos vult aan: “Het is best een uitdaging om elkaar te blijven vinden. Dat we steeds weer opnieuw de verbinding zoeken, ontroert me ook.” Hans: “Om jongeren te betrekken, werken we nu samen met een jongerenwerker. Die helpt ons om vanuit onze huidige vereniging ook de jongere generaties te bereiken en te verbinden met onze vereniging.”
Uit hoeveel leden bestaat de afdeling?
Roos legt uit: “Wij tellen nu ongeveer 180 leden/begunstigers die met elkaar een gemeenschap vormen en naar elkaar omzien. Daarnaast tellen we zo’n 400 mensen die niet officieel lid zijn maar wel onze nieuwsbrief ontvangen en regelmatig onze lezingen of cursussen bezoeken. Van deze groep zijn er ook nog mensen die eenmalig een van onze activiteiten bezoeken. Er zijn bij ons dus verschillende manieren waarop je betrokken kunt zijn, en dat maakt onze vereniging laagdrempelig.”
Hoe lang bestaat de afdeling al?
Hans: “De afdeling zelf is opgericht rond 1937, vlak voor de oorlog. Het gebouw waarin we nu zitten, stamt uit 1957 en staat midden in een woonwijk. Het is een typisch jaren ’50-gebouw; modern voor die tijd en geschikt voor allerlei activiteiten.”
Hoe zijn jullie persoonlijk bij deze afdeling betrokken geraakt?
Hans: “Ik ben hervormd opgevoed, maar vond later mijn weg naar de vrijzinnigheid. Tijdens mijn promotieonderzoek in Utrecht raakte ik betrokken bij een open en inspirerende studentenkerk. Dat voelde als thuiskomen, en diezelfde sfeer vond ik later hier in Bennekom.” Bij Roos ging het anders: “Ik kom uit een hervormd gezin en heb zowel in als na mijn studententijd veel verschillende dingen gedaan op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Vrijzinnigheid was toen onbekend voor mij. Pas toen ik gewezen werd op de opleiding Theologie, pastoraat en levensbeschouwing in vrijzinnig perspectief (OVP) ben ik me erin gaan verdiepen. Ik was meteen verkocht door de goede gesprekken die we op de opleiding hadden. Na mijn opleiding heb ik een paar jaar als gastvoorganger gewerkt en uiteindelijk ben ik hier als vaste voorganger terechtgekomen.”
Hoe zien jullie de toekomst van de afdeling?
Hans en Roos zijn hoopvol: “We zijn een actieve gemeenschap die op elkaar betrokken is. Daarnaast zitten we vol plannen om als afdeling sterk en relevant te blijven, ook voor de komende generaties.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!