Wat beweegt de moderne pelgrim?
De nieuwe tv-serie De Pelgrim, een gezamenlijke productie van EO en IKON, volgt in zes afleveringen steeds één pelgrim met een bijzondere bestemming. Wat zoeken deze moderne pelgrims, welk proces maken ze door, wat vinden ze – onderweg of op hun bestemming – en wat is er veranderd als ze weer thuiskomen?
‘Het gaat om de weg, niet om het doel’, zeggen ze. En ze trekken de wandelschoenen aan om op weg te gaan. Honderden, soms duizenden kilometers, naar oude pelgrimsoorden als Compostella, Rome en Jeruzalem of naar een andere, persoonlijke bestemming. In grotere getale dan ooit gaan de pelgrims op pad, op zoek naar nieuwe inzichten en verandering van de eigen levensweg of juist met een maatschappelijk doel voor ogen.
‘De langste weg is de weg naar binnen’
Op 6 december de eerste aflevering (23.40 uur, NPO2), ‘De langste weg is de weg naar binnen’. Aartsbisschop Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland volgt in Zweeds Lapland het spoor van de mysticus Dag Hammarskjöld. Deze Zweedse diplomaat en secretaris-generaal van de Verenigde Naties kwam in 1961 om het leven tijdens een vredesmissie in Rhodesië, het huidige Zambia. De dagboekaantekeningen die na zijn dood werden gevonden, werden een geestelijke inspiratiebron voor tienduizenden lezers. Priester-bisschop Vercammen treedt in Hammarskjölds voetsporen en pelgrimeert door een overweldigend landschap, langs merkstenen van roeping, stilte en overgave.
Pelgrims Maike, Anna, Noortje en Dida
Op 13 december komt Maike Verhagen in beeld. Zij heeft een hectische periode van scheiding, remigratie en afscheid van Kosovo achter de rug. Ze zoekt rust bij onder meer de bahá’ís.
Op 20 december gaat het over Anna en over de Bayreuther Festspiele. Hier worden in de zomer opera’s van Richard Wagner uitgevoerd vanuit het Festspielhaus, dat door de Duitse componist speciaal voor dit doel is gebouwd. Een maand lang verandert Bayreuth in een bedevaartsoord. Vanuit de hele wereld komen mensen naar het stadje in Beieren om de muziek van Wagner met elkaar te beleven.
Dan is het even stil en wordt de reeks weer opgepakt op 3 januari 2016. Noortje Blokhuis, een domineesdochter, laat haar activisme zien voor GroenLinks en voor Climatmiles.
Op 10 januari 2016 komt fotografe Dida Mulder in beeld. Teleurstellingen en tegenslagen in haar leven vormen de basis voor de weg die ze, samen met wandelcoach Marijn van Zon, gaat om vertrouwen in het leven en zichzelf te herwinnen. Ze trekken langs de kusten van de Schotse Hebriden naar het eiland Iona, van oudsher een thin place, een plek waar de scheiding tussen hemel en aarde maar dun lijkt.
Op 17 januari is er een laatste aflevering. Een boeddhist onderzoekt waar zijn persoonlijke, katholieke wortels liggen en gaat op reis…
Bron: IKON/EO/Raad van Kerken
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!