is bijgewerkt op donderdag 19 mei 2022

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

Midden-Drenthe

Op 26, 28 en 29 mei en 4,5 en 6 juni a.s. zijn onze deuren geopend voor een expositie van een deelnemende kunstenaar van Feest van de Geest.

De kerk is dan vrij toegankelijk voor publiek van 13.00 uur tot 17.00 uur
Bij ons zal Jowan Remmig zijn kunst tentoonstellen.
In de Pinksterdienst van 5 juni zullen we daarbij stil staan. aanvang 10.00 uur. Voorganger is Helene Westerik, het orgel wordt bespeeld door Marjan Doornbos

Harmoniumdienst

“Zingen bij het harmonium” op zondagmiddag 15 mei 2022,

om 15.00 uur in het Vrijzinnig Centrum “De Stroming”,

Weijerdstraat 9, Beilen

Altijd al hebben liederen, psalmen en gezangen mensen geholpen om te uiten wat ‘eruit’ moest aan blijdschap en verdriet, aan verwondering en verbijstering, aan dankbaarheid en vertwijfeling. Er is een tijd geweest dat de zondagavondzang bij het harmonium in huis een belangrijke plaats innam.

Het is wonderlijk dat het harmonium een comeback maakt. Zo ook in Beilen.

In de Stefanuskerk, op 8 november 2015, heeft

Ds. Remko Veldman een zangdienst geleid met als titel ‘zingen bij het harmonium’.

Het harmonium, bekend van de (Taizé)-vespers werd bespeeld door Wim Boer. Daarna werden er ieder jaar twee harmoniumdiensten gehouden. We verhuisden van het koor van de Stefanuskerk naar de consistorie van de Pauluskerk. Bij het vertrek van Ds. Veldman werd de leiding overgedragen, tijdens de laatste harmoniumdienst, aan Helene Westerik, voorganger bij de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Midden-Drenthe.

En toen kwam corona. En toen lag ook dit stil.

Nu hebben we besloten om de draad weer op te pakken. De restauratie van de Stefanuskerk is inmiddels voltooid.

Toch hebben we gekeken naar een andere ruimte waar de harmoniumdienst gehouden kan worden. En zo kwamen we terecht bij het Vrijzinnig Centrum “De Stroming”. Ook werd het tijdstip naar de middag verplaatst. Dat leek ons aantrekkelijker voor de meesten onder u.

U bent van harte welkom. Als u wilt komen, dan graag ook nadenken over welk lied u graag zou willen zingen met harmoniumbegeleiding. Opgave hiervan kunt u doen, of schriftelijk, of per mail, of telefonisch bij Wim Boer ( tel. 0593-592045, wimboer@trinedmail.nl ) Wij maken daaruit een keuze en zoeken naar een thema in bijpassende, verbindende teksten.

Met een hartelijke groet,

Helene Westerik

Wim Boer

Bijeenkomst op zondagmorgen 1 mei, 10.00 uur

Voorganger is Helene Westerik, het orgel wordt bespeeld door Wim Boer

Concert op Koningsdag

Remember me 2Aa

Muziek over leven, liefde, afscheid, dood en sterven.

Maar ook over leven dat ondanks alles toch doorgaat.

Troostende en liefdevolle muziek van o.a.

Mozart, Fauré en Ravel gespeeld op harp en dwarsfluit.

Hanna Landa, harp, Marja Leclercq, fluit en Helene Westerik, verhaal

Waar en wanneer:

Woensdag 27 april 2022, 19.30 uur in Vrijzinnig Centrum “de Stroming”,

Gratis toegang, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld

Heilige oorlog?

Poetin zou een heilige of religieuze oorlog voeren. Hij wil de spirituele ziel van zijn rijk terug. Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe kerk gaat daarin met hem mee. Vele andere Russische kerkleiders gelukkig niet. Religie als argument voor of wapen in een oorlog. God als stem om je medemens te verjagen of kapot te maken. Trap er niet in.  Ook om die reden is het mooi dat de kerken in Nederland, ongeacht herkomst of kleurtje, met elkaar samenwerken om de nood in de Oekraïne op te vangen. Je niet laten voorstaan op ‘jouw kerk, of jouw geloof’ – maar je laten leiden door die paar universele woorden: Heb Lief en Laat Leven.

Hulp aan Oekraïne

Wil je weer een pakket(je) brengen, dat kan dan ingeleverd worden bij de RK Kerk in Beilen, of bij Helene Westerik. Graag alleen maar de spullen brengen die gevraagd worden
De belangrijkste spullen zijn slaapzakken (dekens), slaapmatten en luchtbedjes, babyvoeding (melkpoeder), luiers, billendoekjes, paracetamol, kinderzetpillen, verband, pleisters, maandverband, (resten van) kraampakketten, tandenborstels en tandpasta.
GEEN KLEDING.
Voor de volledige lijst kun je kijken op:

 

Oekraïne 

We ontsteken drie kaarsen; als teken van Compassie, Liefde & Rechtvaardigheid.
Om ons eraan te herinneren dat geen enkele daad ons ervan kan weerhouden om die pijlers voor ogen te houden en te proberen daarnaar te handelen.

Er was eens….

Er was eens een land waarin er een oorlog woedde. De koning van het ene land wilde graag het andere land veroveren, omdat beide landen vroeger bij elkaar hadden gehoord. Maar de koning van het andere land, en de mensen die daar woonden, zagen dat niet zitten. Met allerlei wapens gingen ze elkaar te lijf, en er vielen veel slachtoffers. Niet alleen soldaten, maar ook burgers. De landen erom heen voelden zich onmachtig om het conflict te beslechten. En zo duurde de afschuwelijke situatie voort. Maar op een dag stond er Iemand op. Die door het belegerde land liep – en overal waar die Iemand kwam, zwegen de wapens en begonnen de mensen zich af te vragen wat ze toch aan het doen waren. Het leek wel alsof ze wakker werden uit een boze droom. De militairen uit het ene land pakten hun spullen op en vertrokken geruisloos naar hun eigen land. Zo keerde de rust terug.

De oorlog in Oost-Europa verteld als een sprookje. Zeker niet om die te bagatelliseren. Soms is de werkelijkheid te heftig om te beschrijven. Sprookjes kennen altijd een bepaalde structuur: er is een probleem, er komt een held, en dan een oplossing. Het probleem ligt er. Het verlangen naar een oplossing ook. Wie of wat zal de held zijn?  Wie of wat zal er opstaan?

Geen idee, maar de kracht van deze vraag is dat er een belofte in zit: er zál een held komen, er zál iemand of iets opstaan. Een persoon, een bemiddelaar, een actie uit onverwachte hoek, een zondvloed.

Wel moeilijk, hoor, om daarop te durven vertrouwen. Om geduld te hebben. En wat doen we dan in de tussentijd? Zullen we ons eigen sprookje schrijven? Ik voeg wat in:

En zo duurde de afschuwelijke situatie voort. Tussen alle ellende bloeiden echter nog steeds bloemen; zonder dat ze gezaaid waren. Er vlogen vogels over grenzen heen. Er werden kinderen geboren. Er waren mensen die deelden wat ze hadden. Het kleine werd groots. En op een dag stond er Iemand op.

Net als in het Paasverhaal. Iemand met moed. Zonder angst om te verliezen, want wat heb je te verliezen?

Lieve mensen, er is veel om tegen op te staan. Niet om zomaar ‘tegen’ te zijn, maar om werkelijk op te staan voor mensen die het onderspit delven. In woord en daad. Soms ben je dat zelf, en dan zou je toch ook willen dat er iemand voor jou opstaat? Want we staan, of zullen niet altijd aan de veilige kant staan.

We zullen moeten inschikken, we zullen de economische gevolgen van de oorlog samen moeten dragen, en ondertussen blijven vertrouwen op een oplossing. Op een wonder. Niet opgeven. Niet vervallen in de ellende. Niet stoppen om mens te zijn. Je stem verheffen.

Doen wat kan. Dát is Pasen voor mij dit jaar.

 

Hartelijke groet, Helene Westerik

 

Volg ons ook op Facebook 

Samenstelling bestuur:

 • Voorzitter: Dhr. Wietze de Boer, Rijksweg 207, 9423 PE Hoogersmilde, tel. 0592-459822, email: de.bo20@hetnet.nl
 • Secretaris: Mevr. Berty Bruggink-Haaijer, Kerklaan 38, 9422 ED Smilde,  tel. 0592-414536, of 06-20431335, email: janbruggink@hetnet.nl
 • Penningmeester: Mevr. Reina Limburg-Schuring, Prins Bernhardstraat 10, 9411 KH Beilen, tel.0593-523757, e-mail: grlimburg@gmail.com
  Banknummer : NL34 RABO 0306 5001 40
 • 2e Penningmeester: Mevr. Gerda Wiggerink-Wolbers, Perkstraat 5, 9411 PK Beilen, tel. 0593-526889, of 06-13727849, email: gerda@wiggerink.nl
 • Bestuurslid: vacant
 • Overige adressen van onze afdeling:

 • Voorganger: mevr. Helene Westerik-Lammers, Van Stolberglaan 49, 7681 GB Vroomshoop, tel. 06-43167139,
  email: h.h.westerik@outlook.com
 • Beheerder Website en Facebook: dhr. Wim Boer, Volmachtenstraat 1, 9414 AL Hooghalen, 0593-592045, email: wimboer@trinedmail.nl
 • Gebouw:

  Vrijzinnig Centrum “De Stroming”,  Weijerdstraat 9, Beilen (is geen postadres)