Zingeving
Mijn aandacht werd getrokken door de cover van de bijlage van mijn zaterdagse krant. ‘Op zoek naar zingeving’ was een tekst nog net niet in chocoladeletters, maar schreeuwend genoeg om mij nieuwsgierig te maken. Het bleek om een reportage te gaan. Drie carrièrevrouwen, zogezegd ‘middelbare dames’, die een switch hadden gemaakt van een drukke baan naar hulpverlening. Daar is toch niets mis mee, zult u zeggen. Het enige is dat zij nauwelijks enige opleiding daartoe hadden genoten. Als je dat vergelijkt met een verpleegkundige die enige jaren bijscholingscursussen heeft gevolgd alvorens zij als praktijkondersteuner-ggz mag werken. En dan spreek ik nog niet van een psychiater. Als je dan leest dat het hoge uurtarief dat de dames berekenen ‘doorgaans geen bezwaar’ is, dan ben ik geneigd om te spreken van ‘eigen zingeving’.
De dames in de reportage hadden voordat zij de carrièreswitch maakten een drukke baan. Zij waren dus doorkneed in het omgaan met mensen. Dan gebeurt er iets naars in hun leven en ze willen iets anders. Dat is heel natuurlijk, en past bij de leeftijd. En dan ga je anderen helpen terwijl je daar goed aan verdient.
Psychiater Esther van Fenema spreekt ronduit van mentale kwakzalvers. Zij ziet de brokken die coaches maken. Met een vlotte babbel kun je niet iemand genezen. Tenzij die iemand eigenlijk weinig mankeert en gewoon het geld ervoor over heeft om eens te kunnen praten. Maar het is goed te bedenken dat iedereen zich coach mag noemen, want het is geen beschermd beroep. Als je met een coach in zee gaat weet je waar je aan begint, maar niet waar je eindigt.
In mijn werkzame leven ben ik veel alternatieve geneeswijzen tegengekomen. Daarvan heb ik de brokken gezien en de overlijdens staan mij nog helder voor de geest. Soms argumenteren de mensen met ‘er is meer tussen hemel en aarde’, dan wordt Shakespeare onvolledig geciteerd. De enige die er zingeving aan ondervond was de ‘hulpverlener’. Zijn of haar beurs werd gespekt.
Zingeving is niet te koop. Dat kun je ook niet van een coach leren. Zingeving in je leven moet je ontdekken door je met anderen in te laten. Niet tegen een ‘doorgaans geaccepteerd uurtarief’ maar door je open te stellen voor je medemens. In eigen kring maak ik mee hoe zinvol vrijwilligerswerk is. De vreugde en voldoening spatten er af. Het is maar een bescheiden voorbeeld, maar zo werkt het wel. Dan pas ben je met zingeving bezig, en het kost niets.
Wouter Blokhuis
Volledig mee-eens Wouter !!!