150 jaar Vrijzinnigen Varsseveld

Vrolijk Vrijzinnig Eeuwig Onderweg. Met een knipoog naar de officiële naam van Vrijzinnigen Varsseveld en Omstreken is dit het motto waarmee de geloofsgemeenschap die onderdak heeft in het Witte Kerkje in Varsseveld, haar 150-jarig bestaan viert.

Ruim 200 leden telt de geloofsgemeenschap, die 31 oktober 1873 werd opgericht als afdeling van de Nederlandse Protestanten Bond. De Nederlandse Protestanten Bond, kortweg NPB, zag in 1870 het licht als landelijke vereniging die zich ten doel stelde: ‘alle vrijzinnig denkende mensen samen te brengen, in welke kerkgenootschappen zij zich ook bevonden’. De doelstelling sloot aan op de tijdgeest van toen op geloofsgebied, waarin het modernisme binnen het christendom een antwoord probeerde te geven op de vragen die het leven, de wereld en de tijd aan de moderne mens stelden.

En dat geldt anno 2023 nog steeds voor de leden en vrienden van Vrijzinnigen Varsseveld, namelijk dat de geloofsgemeenschap een plek wil zijn voor alle mensen die op zoek zijn naar antwoorden op het waarom van ons bestaan en daar in vrijheid en met respect voor elkaars mening over van gedachten willen wisselen. Dat gebeurt in de vieringen op zondagochtend, maar ook tijdens lezingen, gesprekskringen, meditatie-avonden, de 60-plus club, de culturele avonden van Vrij&Zo, of bij wandelingen die regelmatig worden georganiseerd. Vrijzinnigen Varsseveld, onderdeel van Vrijzinnigen Nederland, wortelt in het christendom en de religieus-humanistische traditie, maar staat open voor alle andere inspiratiebronnen en dat maakt de jubilerende afdeling waarvan Nicoline Swen-Fischer de voorganger is, tot een veelkleurig geheel. In de loop der jaren zijn de vrijzinnige afdelingen van Dinxperlo, Aalten-Winterswijk en Zelhem met Varsseveld gefuseerd.

Of de afdeling Eeuwig Onderweg zal zijn, zoals het jubileummotto suggereert, valt natuurlijk nog te bezien. Net als andere geloofsgemeenschappen kampt ook Vrijzinnigen Varsseveld met een teruglopend ledenaantal en een tekort aan bestuursleden. Toch blijven de leden en vrienden positief gestemd. Vrolijk Vrijzinnig Eindeloos Optimistisch zou ook het motto kunnen zijn.

Het jubileum wordt gevierd met een optreden van Maartje en Kine op 14 oktober en een viering, zondag 29 oktober. Info: www.vrijzinnigenvarsseveld.nl

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *