Als alles vloeibaar is?

Onzekerheid

Als mens kan ik niet goed omgaan met onzekerheid. Ik ben geen controle freak, maar enige lijnen en houvast vind ik wel erg prettig en velen met mij. Voor ieder mens is dit een vreemde tijd en het is nog veel spannender om te bedenken wat hierna komt. Ilja Leonard Pfeijffer schreef ‘Wij kunnen niet voorzien in welke wereld wij wakker worden als deze nachtmerrie voorbij is. …. Wij zijn allemaal blinden die beroofd zijn van hun tast en we leven, ondanks de felle zon, waarlijk in het donker. (NRC vrijdag 3 april ’20)

Wat is belangrijk?

Toch denken er al veel mensen driftig na hoe het straks verder moet. We kunnen niet terug naar de tijd voor Corona, dat bestaat niet meer. Maar wie neemt de verantwoordelijkheid, is het de overheid, zijn het de grote bedrijven, wat kunnen we zelf? Wat vinden we belangrijk?

Paastijd in het voorjaar

Om ons heen wordt het lente, bijna zomer. Niet voor niets vieren wij in de christelijke traditie het paasfeest in het voorjaar. We vieren dat er een mens opstond uit de dood. Iemand die dood was, is weer levend is geworden. Als teken van hoop voor de hele mensheid. Vrijzinnigen geloven daar natuurlijk niets van, maar wel in de symboliek van het voorjaar. Uit de dood komt leven voort, na de winter komt de lente. Met het ijzeren ritme van de bloei van alles wat maar kan bloeien in het voorjaar.

Elkaar vasthouden

Maar wat voor leven gaat er nu ontstaan? De natuur gaat wel door, maar wij mensen, hoe gaat ons leven eruitzien?
Als alles vloeibaar is, kunnen er ook dingen ten positieve veranderen. Kunnen we vasthouden of opnieuw uiten wat we echt belangrijk vinden. Wij zijn het zelf die verantwoordelijkheid voor verandering mede dragen.

Je moet meegaan, de lente gaat door. Het leven gaat door, maar hoe? Maar we doen het samen. Laten wij elkaar niet alleen laten, maar vasthouden.

Wies Houweling
algemeen secretaris

Meer blogs …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *