Als God een man is, is het mannelijke god

Mary Daly schreef in 1973: “If God is male, then the male is God”. Nu zijn er steeds minder mensen in Nederland die in God als een man op een wolk geloven, zelfs mensen die zeggen dat ze helemaal niet geloven. Toch zit dat mannelijke godsbeeld diep in onze Hollandse genen. In alle plaatjes en afbeeldingen over het christelijke geloof staan meestal mannen en als in de kinderbijbel God wordt afgebeeld is het een man. Dit gegeven werkt ook door, bv in de kerken, de meeste priesters en predikanten zijn nog steeds man. De stem die over God verteld is nog steeds een mannenstem.
De mannenstem die over God praat wordt veel meer gehoord dan de vrouwen stem. In onze Nederlandse samenleving klinkt dat nog steeds door.

Er is een onderwaardering en een gebrek aan vrouwelijke stemmen die met ‘gezag’ over religie spreken.
In Nederland hebben we ook weinig religieus of mythisch vrouwelijk tegengewicht. Maria zegt niet veel. De kleinere verhalen uit volkstradities over magische vrouwen kent niemand. Een soort Nederlandse vrouw Holle bestaat niet. De vrouwelijke religieuze stem is bijna dood.
Dat speelt ook een rol bij de emancipatie van vrouwen in de Nederlandse samenleving. Het mannelijke is nog steeds god.

Er zijn wel sterke vrouwelijke religieuze stemmen geweest, denk maar aan de doopsgezinde zusters die gemarteld werden en gedood voor hun geloof. Fanatiek uitgeroeid in Nederland.

De natuurlijke verbinding vrouw en spiritualiteit in de publieke ruimte is in Nederland helemaal zoek. Is dat ook de reden dan vrouwenemancipatie in Nederland zo achterloopt in vergelijking met andere landen? Zou een mooi onderzoek zijn! Wie durft?

Wies Houweling
algemeen secretaris

Meer blogs

1 antwoord
  1. Jan Veltman
    Jan Veltman zegt:

    In eider geval is God voor mij geen persoon, maar een ‘Mysterie, Energie, Licht, Liefde, Kracht’. Bewust met hoofdletters geschreven. De letters van GOD kun je ook vertalen naar GevenOntvangenDelen met vele andere opties. Meister Eckhart zegt ‘Alle schepselen (=al wat leeft en groeit) zijn een voetstap van God’. Met vorenstaande gegevens kan ik ruim uit de voeten, een voorbeeld ‘een ontmoeting met een ander is voor mij een ontmoeting met God’. Het feit dat het een mysterie is maakt het zo bijzonder!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *