Vrijzinnige week

Blijvend veranderd door internationale vrijzinnige week

Meer dan 150 vrijzinnigen uit alle werelddelen waren aanwezig bij de ICUU Conferentie Winds of Change in Nederland. Inspirerend was dat ook  ruim 20 vrijzinnige jongeren uit India, Burundi, Rwanda, Roemenië, de Verenigde Staten en Nederland op deze conferentie waren afgekomen.

Tegenstellingen

Veel vertegenwoordigers van Unitarian Universalist en andere vrijzinnigen  komen uit landen waar de religieuze cultuur of steeds orthodoxer of steeds meer seculier wordt. Vrijzinnigheid ligt hier tussen in en krijgt daardoor een belangrijkere rol in het hele spectrum.

Met elkaar concludeerden de vertegenwoordigers van de aangesloten kerken en groepen dat de tegenstelling tussen de zuidelijke helft van de wereld en de noordelijke helft groter is dan die tussen oost en west.  In het zuiden ligt de nadruk steeds meer op de gemeenschap die vrijzinnigen met elkaar vormen.  In de noordelijke helft ligt de nadruk steeds meer op maatschappelijke projecten en het verspreiden van het gedachtegoed in lezingen.

De vertegenwoordigers hebben concrete afspraken gemaakt voor samenwerking op het gebied van (bij)scholing aan voorgangers, delen van theologische kennis en om elkaar te ondersteunen in sociale issues.

internationale vrijzinnige week

Naast workshops en de thema lezing van Klaas van Egmond over een Duurzame samenleving ontmoetten de deelnemers  elkaar in kleine groepen en maakten kennis met elkaars vragen en cultuur. Voor iedereen was deze week een ervaring die je je leven lang niet meer vergeet.

Lees ook: Vrijzinnigen houden niet van regels

Meer informatie

www.icuu.net
Meer nieuws lezen?

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *